SUTRA OBAVEZNO ISPOŠTUJTE OVO PRAVILO JER JE VELIKI GREH ZA POKOJNIKA AKO NE URADITE! Važan običaj za zadušnice
Foto: RINA

obratite pažnju

SUTRA OBAVEZNO ISPOŠTUJTE OVO PRAVILO JER JE VELIKI GREH ZA POKOJNIKA AKO NE URADITE! Važan običaj za zadušnice

Veruje se da ako na zadušnice ne upalite sveću za mrtve - oni će godinu dana biti u mraku

Objavljeno:

Srbi veoma drže do običaja vezanih za kult mrtvih, a jedan od njih su i zadušnice. Mitrovske zadušnice su one koje se smatraju najrigoroznijim kada je reč o običajima.

Veruje se da ako na zadušnice ne upalite sveću za mrtve - oni će godinu dana biti u mraku. Ukoliko grobu priđe neko sa strana, red je da se ta osoba ponudi hranom, jer se na taj dan niko ne odbija. Veliki greh je ako na zadušnice oterate ili odbijete nekog sa groblja.

Još jedan važan običaj je iznošenje hrane na groblje za pokojnika. Hrana se deli sa ljudima koji posećuju grob, uz pominjanje za spas duše pokojnika. Običaj je i da sveštenik drži opelo upokojenima, a tada ukućani uzimaju po koje zrno i bacaju ga na zemlju uz reči "Večnaja pamjat, laka mu zemlja".

U nekim krajevima se, ipak, ne izlazi na groblje, već se Zadušnice obeležavaju postavljanjem trpeze u domaćinstvu, dok se opelo održava u crkvi. Tom prilikom domaćin na papiru donosi imena svojih pokojnih predaka, kako bi svako od njih bio spomenut u molitvi.

Groblje
foto: Printscreen/RTS

Kod Srba vlada običaj da hranu koja se na Zadušnice nosi na groblje spremaju isključivo žene. Taj praznik se nikada ne obeležava u vreme posta ili posne dane. Tada se peku kolači od belog brašna, prosfore, iznosi se rakija, vino, pivo, voda, a u nekim krajevima i žito.

Hrana koja se iznosi na groblje razlikuje se u različitim delovima Srbije. Ponegde je to pita, pecivo, kafa, a ponegde pečenje i kuvana jaja. Kako se veruje u narodu, valjda se da se svako ko je došao posluži makar jednim zalogajem.

Na groblje se nosi samo onoliko sveća koliko se pokojnih pominje. U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih zadušnica.

Molitva za upokojene

Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Groblje
foto: RINA

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Bonus video: Unuk Luka stigao dedi Šabanu na groblje

00:18

Unuk Luka stigao dedi Šabanu na groblje

(Espreso/Still.kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.