1 VEROVANJE ZA MITROVSKE ZADUŠNICE SRBI NE ZNAJU! Sutra nikako, ali nikako na GROBLJU ne smete ZABORAVITE da...
Groblje, Foto: Printscreen/RTS

OBIČAJI

1 VEROVANJE ZA MITROVSKE ZADUŠNICE SRBI NE ZNAJU! Sutra nikako, ali nikako na GROBLJU ne smete ZABORAVITE da...

Srpska pravoslavna crkva obeležava Mitrovdanske ili jesenje zadušnice

Objavljeno: 07:11h

Ove Zadušnice uvek padaju u subotu, pre velikog praznika Mitrovdana posvećenog Svetom Velikomučeniku Dimitriju.

Pravoslavni vernici na ovaj dan obilaze grobove rođaka i prijatelja, dok se u pravoslavnim hramovima pale sveće u pomen preminulima. Vernici na ovaj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grehova.

Mitrovske zadušnice, druge su po značaju u pravoslavnom kalendaru, odmah iza onih pred Vaskršnji post, a ovo su običaji koji treba da se ispoštuju.

Groblje
Grobljefoto: RINA

U crkvama se obeležavaju Svetom liturgijom i parastosom, a na groblje se izlazi pre podne i nosi samo sveća, žito i vino. Svako drugo obilje je nepotrebno i nije u duhu pravoslavlja.

Prema narodnom verovanju, sveća upaljena na zadušnicu više vredi od svih sveća upaljenih pokojnicima tokom godine, a ako se ne upali mrtvi će godinu dana biti u mraku.

Zadušnice nikada nisu za vreme posta, pa zato i padaju u subotu, pa se tada i peku kolači od belog testa. Zajedničko za zadušnice u svim krajevima jeste izlazak na groblje, nošenje onoliko sveća koliko se pokojnika pominje i organizovanje posluženja na grobu, bilo to samo sok ili čaša vode.

Na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi. Ponudama se služe svi, čak i nepoznata lica koja priđu grobu, inače njihovo odbijanje ili teranje smatra se velikim grehom i uvredom mrtvih.

Sveća
Svećafoto: RINA

Verovatno jedno od najinteresantnijih predanja o Mitrovskim zadušnicama je da smo ih preuzeli od Ruske pravoslavne crkve. Ko nije u mogućnosti da izađe na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.

U crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi: "Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih."

Bonus video:

02:23

FARBANJE JAJA JE MNOGO STARIJE OD HRIŠĆANSTVA? Etnolog otkriva kad je običaj nasto i zašto čuvarkuću NIPOŠTO NE TREBA UNIŠTAVATI!

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.