NEKADA SU SRPSKI KRALJEVI BIRALI OVU PLANINU ZA ODMOR: Kažu da je samo tamo vazduh LEPŠI i SVEŽIJI nego na moru
Sirogojno, Foto: Wikipedia/Misastojanovic

prelepo

NEKADA SU SRPSKI KRALJEVI BIRALI OVU PLANINU ZA ODMOR: Kažu da je samo tamo vazduh LEPŠI i SVEŽIJI nego na moru

Čari Zlatibora vide se kada se otisnete u prostranstva ove planine na bilo koju stranu

Objavljeno:

Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i kraljevi. Razvoj turizma na ovoj planini počeo je daleke 1893. godine, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović.

I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom se smatra vazdušnom banjom, jer to osete svi koji ovde kroče.

"Na hiljadu metara nadmorske visine boravak na Zlatiboru je pravi odmor za dušu i veliko uživanje. Ovde je mnogo lepši i svežiji vazduh nego na moru. Ko dođe zaista se odmori", rekao je Zlatiborac Dragan, rođen i odrastao na ovoj planini.

Čari Zlatibora vide se kada se otisnete u prostranstva ove planine na bilo koju stranu. Sirogojno i Gostilje su živopisna sela zadužena za očuvanje tradicionalnih vrednosti ovog kraja.

"Vodopad je visok 20 metara, ali pored toga ono što oduševi goste jeste niz virova i manjih vodopada pored kojih vodi divno uređena pešačka staza, tako da mogu provesti ceo dan uživajući u ovom prirodnom fenomenu", kažu u TO Zlatibor.

Ukoliko se uputite ka ovoj kraljevskoj planini, nezaobilazna tačka je i Stopića pećina, koja se nalazi na samo 20 kilometara od centra i jedna je od najposećenijih u Srbiji, sa najvećim bigrenim kadama u ovom delu Evrope. One su nastale taloženjem, jer voda tuda teče i sloj po sloj se taloži krečnjak. Početna dubina kada je oko 15 centimetara, a na vrhu su one duboke skoro dva metra. Do Stopića pećine, ali i ostalih divnih lokaliteta možete i biciklom. Mnogi turisti se odlučuju da upravo ovim prevoznim sredstavom obiđu planinu.

"Idu na Sirogojno, do zlatiborskih jezera koja su udaljena sedam kilometra. Brojni su gosti iz inostranstva koji se odlučuju na ovu vožnju, ali i naši ljudi rado voze biciklu po Zlatiboru”, kazao je meštanin koji tokom sezone iznajmljuje bicikle na Kraljevom trgu.

Gde god da vas put navede, nebitno da li je to Kriva Reka, Jablanica, Tripkova ili bilo koja druga tačka na Zlatiboru, dočekaće vas planinsko prostranstvo i prirodne lepote.

Bonus video: TURCI SU SRBE NABIJALI NA KOLAC, ALI OD OVE SPRAVE ZA MUČENJE SU SE VIŠE PLAŠILI! Kreativnost monstruma prevazilazi sve granice

09:23

TURCI SU SRBE NABIJALI NA KOLAC, ALI OD OVE SPRAVE ZA MUČENJE SU SE VIŠE PLAŠILI! Kreativnost monstruma prevazilazi sve granice

(Espreso/LepoteSrbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.