NA KOPAONIKU I ZLATIBORU TOPLIJE NEGO U SOMBORU, ĆUPRIJI I ZAJEČARU: Šta nas očekuje do kraja oktobra?
Jesen, Foto: Aleksa Petrović

temperaturna inverzija

NA KOPAONIKU I ZLATIBORU TOPLIJE NEGO U SOMBORU, ĆUPRIJI I ZAJEČARU: Šta nas očekuje do kraja oktobra?

Nakon ovog hladnog i mraznog jutra, sledi nam pravi jesenji dan

Objavljeno:

Dočekalo nas je najhladnije jutro ove sezone. Temperatura je u rano jutros iznosila 0°C u Somboru, Velikom Gradištu, Ćupriji i na Paliću, dok je u Sjenici i Zaječaru temperatura bila ispod nula stepeni.

Interesantno je da je na Kopaoniku i Zlatiboru jutros toplije, sa izmerenih 2-3 stepena iznad nule.

Pojava kada su planine toplije od nizija u meteorologiji se naziva temperaturna inverzija, što znači da temperatura raste sa visinom, i to je inače česta pojava tokom jeseni i zime, kada se prizemni slojevi vazduha više ohlade.

Nakon ovog hladnog i mraznog jutra, sledi nam pravi jesenji dan. Danas će u većem delu zemlje biti smene sunca i oblaka.

1 / 8 Foto: Aleksa Petrović

Najviše sunčanih sati će biti u Vojvodini i u Beogradu, dok će kako idemo južnije biti više tmurnih intervala. U predelima južnije od Niša i Novog Pazara moguća i kiša u drugom delu dana.

Duvaće slab vetar, promenljivog smera. Maksimalna temperatura od 11 stepeni na jugu, do 15 na istoku i na severu.

U sredu nas takođe očekuje hladno jutro, dok će tokom dana biti sunčano i malo toplije.

Od četvrtka nas očekuje osetniji porast temperature, ali i više oblaka i jak jugoazadpni vetar. U petak i subotu, vetrovito i veoma toplo, temperautra do 30 stepeni. To natprosečno toplo vreme će nas uvesti u nestabilan period, već u subotu posle podne očekujemo obilne padavine.

Inače, velike temperaturne oscilacije koje nas očekuju ove nedelje, veoma loše utiču na biometeorološku prognozu, kao i na zdravlje.

Bonus video:

02:33

TOPLA JESEN MAMI NA PUTOVANJA! U Srbiji popularne banje i planine, Budimpešta najeftinija, a evo koja je NAJTRAŽENIJA destinacija

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.