RODITELJI JE OSTAVILI, O NJOJ BRINE ŽENA VELIKOG SRCA: Planinari iz Užica prešli 281 KILOMETAR za Nađu Marković!
Nađa Marković, Foto: Budi human

1519 na 3030

RODITELJI JE OSTAVILI, O NJOJ BRINE ŽENA VELIKOG SRCA: Planinari iz Užica prešli 281 KILOMETAR za Nađu Marković!

Preko hiljadu poruka je stiglo za Nađu tokom njihovog pešačenja

Objavljeno:

Sinoć su se vratili u Užice planinari koji su od tog grada pešačili do Ostroga, na inicijativu vodiča užičkog Planinarskog društva "Rujno" Dejana Tomića. Tim poduhvatom želeli su da skrenu pažnju javnosti na sudbinu trogodišnje Nađe Marković, "deteta leptira" za čije je lečenje u inostranstvu potrebno više od 76 miliona dinara, prenosi RTS.

O Nađinoj sudbini Dejan Tomić je saznao na društvenim mrežama, a pešačenje od Užica do Ostroga je video kao jedan od načina da se pomogne ovoj devojčici sa retkom neizlečivom bolešću, koju su roditelji napustili a o kojoj brine hraniteljka i starateljka Tatjana Obradović iz Čačka.

"Pitali smo prvo porodicu da li možemo to da radimo, oni su rekli može, tako da sam zvao drugare i onda smo sa njima pravili plan akcije, smer kretanja", kaže Dejan Tomić, inicijator akcije i vodič PD "Rujno" iz Užica.

"Sama ideja da hodamo za jedno bolesno dete i da možemo tim hodanjem da popravimo nešto u njenom životu bila je veliki motiv", navodi Zoran Ristanović iz užičkog Planinarskog društva "Omorika", a Uroš Andrić iz PD "Sunčevica“ iz Arilja dodaje: "Znao sam sa ovakvim ljudima kada sam krenuo, nije bilo ništa teško, ni do kraja sveta, pogotovu iz humanitarnih razloga".

"Ovo je akcija koja ima veliku dušu", naglašava Slobodan Stefanović iz PD "Omorika".

Nađa Marković
Nađa Markovićfoto: Budi human

"A što se tiče tog terena koji sam birao, morao sam da se vodim određenim kriterijumima, a to je da prvo, tereni budu prelepi, druga stvar da bude što manje uspona", dodaje.

Za 11 dana prešli su 281 kilometar, uz 10.500 uspona. Pratilo ih je lepo vreme i ni jednog trenutka niko od njih devetoro iz četiri planinarska društva nije ni pomislio da odustane, kaže jedna od njih, Marina Avramović, koja 15 godina živi sa dijabetesom.

"Ja sam imala jedan, onako težak dan na stazi i upravo tako sam razmišljala...znači, meni je danas teško, njoj je teško iz minuta u minut i ona upravo takav život živi, a mi smo krenuli da bi toj devojčici pomogli, tako da nije bilo mesta umoru, žaljenju, bilo čemu", kaže Marina Avramović iz PD „Kablar“ iz Čačka.

"Nismo prošli neki katun ili domaćinstvo da nas neko nije svratio da popijemo kafu, da nas ugoste, da nas posluže... svima smo apelovali na SMS i na žiro račun male Nađe, svi su dali neku svoju podršku", navodi Jelena Tošić Miljković iz PD "Rujno".

Preko hiljadu poruka je stiglo za Nađu tokom njihovog pešačenja, ali je na računu Budi human za Nađu, prikupljeno tek 6% od potrebnih 76 miliona dinara za lečenje u inostranstvu.

Za Nađu 1519 na 3030!

Bonus video:

03:01

UROŠU SE ŽIVOT PROMENIO U TRENUTKU: Dve godine ima RAK PANKREASA bez ijednog simptoma, mora da se izleči jer čeka da postane OTAC

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.