METEOROLOG RISTIĆ POMENUO DATUM KADA NAM STIŽE AFRIČKI CIKLON: Hoćemo li ponovo imati MIHOLJSKO LETO?
Ivan Ristić, Foto: Kurir TV/PRINTSCREEN/ILMETEO.IT

VREMENSKA PROGNOZA

METEOROLOG RISTIĆ POMENUO DATUM KADA NAM STIŽE AFRIČKI CIKLON: Hoćemo li ponovo imati MIHOLJSKO LETO?

Do kraja septembra zadržaće se letnje maksimalne temperature

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić dao je orijentacionu vremensku prognozu za naredni period.

- Ove godine kasnilo je leto, evo sad jesen. Do kraja septembra zadržaće se letnje maksimalne temperature koje će se kretati od 24°C do 28°C, jutarnja temperatura uglavnom između 10°C i 15°C. Zbog sve manjeg uticaja visinskog ciklona biće sve manje oblaka, a sve više sunca. Duvaće slab povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar - napisao je Ristić na svom Fejsbuk profilu i dodao:

- U zapadnu i jugozapadnu Evropu ponovo stiže afrički aniciklon nazvan "apolon" i donosi prave letnje temperature u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C. U nedelju, 1. oktobra sa severozapada nam dolazi prolazno naoblačenje i manje osveženje. Vetar umeren severozapadni. Zatim od ponedeljka, 2. oktobra do četvrtka, 5. oktobra prema nama jača afrički anticiklon i donosi postepeni porast temperatura, biće pretežno sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 25°C do 29°C.

Prema njegovim rečima tokom sledeće nedelje počeće postepena promena sinoptičke situacije iznad cele Evrope.

- Jača na Atlantiku "azorski" anticiklon uz formiranje termobaričkog grebena koji će usloviti da hladan artički vazduh krene prema evropskom kontinentu. Pogoršanje vremena, naoblačenje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom i padom temperature za oko 10 stepeni očekujemo u drugoj polovini sledeće nedelje najverovatnije u dane sledećeg vikenda 7. i 8. oktobra.

Hladniji period potrajaće do sredine oktobra, kada će početi sa malim zakašnjenjem miholjsko leto - istakao je meteorolog Ristić.

Bonus video:

00:07

Banovo Brdo poplava

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.