OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU NIKOLE PAŠIĆA: Retko ko zna, a baš je neobično
Nikola Pašić, Foto: Wikipedia

POREKLO

OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU NIKOLE PAŠIĆA: Retko ko zna, a baš je neobično

Govore cincarskim jezikom i pravoslavne su veroispovesti

Objavljeno:

Armani (od cincarskog naziva Arm'nj), ili Cincari, romanski su narod koji živi na Balkanu. Centralno mesto im je bio grad Moskopolje u istočnoj Albaniji.

Oni naseljavaju Grčku, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, a veliki broj se odselio sa pomenutih područja u Srbiji i Rumuniji.

Nekada su bili poznati po bavljenju ekstenzivnim stočarstvom, ili ugostiteljstvom. Govore cincarskim jezikom i pravoslavne su veroispovesti.

Stvarali su urbanu kulturu Balkana, ustanovili gradsku nošnju na ovim prostorima, stvorili su katun na osnovu koga je nastala plemenska zajednica. Oni su prvi na Balkanu uveli kiridžiluk kao sistem za transport robe na velike daljine.

Mnogi poznati pevači, pisci, naučnici, glumci, političari sa ovih prostora imaju cincarsko poreklo. Jedan od njih je i Nikola Pašić.

1 / 3 Foto: Wikipedia Commons/Profimedia/Dado Đilas

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru 1845. godine, a umro je u Beogradu 1926. godine. Poreklom je iz poznate cincarske porodice Pasku.

Preci su mu bili Cincari iz sela Rogačeva u blizini Tetova.

Bio je srpski i jugoslovenski političar, dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke. Smatraju ga najvećim državnikom Srbije.

Bonus video:

11:46

DUCA JE MODERNI VRAČ IZ ISTOČNE SRBIJE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.