NAJPOZNATIJI CINCARI SA BALKANA SU LEGENDARNI PEVAČI, POLITIČARI, PISCI... Ovaj spisak će vas sigurno IZNENADITI
Poznati Cincari, Foto: Wikipedia Commons/Profimedia/Dado Đilas

Poznati Cincari

NAJPOZNATIJI CINCARI SA BALKANA SU LEGENDARNI PEVAČI, POLITIČARI, PISCI... Ovaj spisak će vas sigurno IZNENADITI

Ovo su neki od najznačajnijih, koji su u odnosu na oblast u kojoj su se proslavili, ostavili dubok trag u istoriji Srbije i obližnjih balkanskih zemalja

Objavljeno:

Armani (od cincarskog naziva Arm'nj), odnosno Cincari, romanski su narod koji živi na Balkanu.

Centralno mesto im je bio grad Moskopolje u istočnoj Albaniji.

Cincari naseljavaju Grčku, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, a veliki broj se odselio sa pomenutih područja u Srbiji i Rumuniji.

Nekada su bili poznati po bavljenju ekstenzivnim stočarstvom, ili ugostiteljstvom. Govore cincarskim jezikom i pravoslavne su veroispovesti.

Stvarali su urbanu kulturu Balkana, ustanovili gradsku nošnju na ovim prostorima, stvorili su katun na osnovu koga je nastala plemenska zajednica. Oni su prvi na Balkanu uveli kiridžiluk kao sistem za transport robe na velike daljine.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Srbiji bilo je 243 Cincara. Mnogi poznati političari, kulturni radnici i dobrotvori, bili su baš iz cincarskog naroda.

Ovo su neki od najznačajnijih, koji su u odnosu na oblast u kojoj su se proslavili, ostavili dubok trag u istoriji Srbije i obližnjih balkanskih zemalja.

1. Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine. Kada je otišao u Ameriku, dodao je nadimak Idvorski kako bi ga podsećao na rodni grad i istakao njegovo poreklo.

Bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Pulicerovu nagradu dobio je 1924. godine za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka". Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja. Bio je član Francuske akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, predsednuk Njujorkške akademije nauka, predsednik američkog saveza za napredak nauke, ali i počasni doktor 18 univerziteta.

Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije i rentgenologije. On takođe, ima velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.

Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupinfoto: Wikipedia

2. Branislav Nušić

Branislav Nušić rođen je u Beogradu 1864. godine, gde je i preminuo 1938. godine. Nušić je rođen nedaleko od Saborne crkve, u kući na čijem mestu je danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša (cinc. Alchiviadi al Nuşa) od oca Đorđa (Georgijasa), cincarskog porekla i majke Ljubice.

Bio je srpski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji ali i istaknuti fotograf amater. Radio je takođe, kao novinar i diplomata. Ipak, najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, a neke od najpoznatijih su: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica i Pokojnik.

Branislav Nušić
Branislav Nušićfoto: Wikipedia

3. Jovan Sterija Popović

Jovan Sterija Popović rođen je u Vršcu 1806. godine, gde je i umro 1856. godine. Po ocu Sterija je bio cincarskog porekla.

Bio je srpski književnik i jedan od vodećih intelektualaca svog vremena, a smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa. Imao je ključnu i inicijatorsku ulogu u razvoju srpske kluture, ne samo kao pisac, vec i kao osnivač važnih institucija kulture, Srpske akademije nauka i Narodnog muzeja. Njegova najznačajnija dela su Kir Janja, Pokondirena tikva, Laža i paralaža, Zla žena, Beograd nekad i sad, Rodoljupci...

Jovan Sterija Popović
Jovan Sterija Popovićfoto: Wikipedia Commons

4. Nikola Pašić

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru 1845. godine, a umro je u Beogradu 1926. godine. Poreklom je iz poznate cincarske porodice Pasku. Preci su mu bili Cincari iz sela Rogačeva u blizini Tetova.

Bio je srpski i jugoslovenski političar, dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke. Smatraju ga najvećim državnikom Srbije.

Nikola Pašić
Nikola Pašićfoto: Wikipedia

5. Taško Načić

Taško Načić rođen je 1934. godine u Kruševcu, a umro je 1993. godine u Beogradu. Po nacionalnosti je Cincarin.

Bio je istaknuti srpski glumac. Neke od njegovih najznačajnijih uloga su u filmovima "Bokseri idu u raj", "Ko to tamo peva", "Majstor i Margarita". Ipak, publika ga najviše pamti kao Peru Mitića, prodavca karanfila u filmu "Davitelj protiv davitelja". Igrao je i u kultnim predstavama Ateljea 212 zajedno sa Zoranom Radmilovićem: Radovan III i Kralj Ibi. Takođe, publika ga pamti i kao Božidara Majkovića iz popularne TV serije Bolji Život.

Taško Načić
Taško Načićfoto: Printscreen, RTS

6. Todor Toše Proeski

Todor Toše Proeski je rođen u Kruševu 1981. godine a tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2007. godine.

Bio je čuveni makedonski pop pevač, a veliku popularnost stekao je na području celog Balkana, posebno u Srbiji. Predstavljao je Makedoniju na izboru za pesmu Evrovizije 2004. godine. Posthumno mu je dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog. Na Beoviziji 2008. dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo.

Toše Proeski
Toše Proeskifoto: Print Screen Youtube/HitRecordsOfficial

7. Predrag Miki Manojlović

Predrag Miki Manojlović rođen je 1950. godine u Beogradu.

Beogradski pozorišni, televizijski i filmski glumac, karijeru počinje u seriji Otpisani. Neki od poznatijih filmova u kojima je igrao su: Crna mačka beli mačor, Podzemlje, Tuđa Amerika, Tango argentino, Mi nismo anđeli, Mi nismo anđeli 2 i Zavet. Napravio je veliku internacionalnu karijeru u Evropi i Americi.

Predrag Miki Manojlović
Predrag Miki Manojlovićfoto: Antonio Ahel/ATA Images

8. Toma Fila

Toma Fila je rođen u Bitolju 1946. godine. Cincarskog je porekla. Otac mu je bio advokat Filota Fila, koji je iako je bio partizan, posle rata bio u zatvoru kao politički zatvorenik.

On je poznati srpski advokat. U javnosti je postao poznat kao advokat ljudi optuženih za najteža krivična dela, među kojima je veliki broj njih bio optužen za dela za koja je bila zaprećena smrtna kazna. Među onima koje je branio su: Slobodan Milošević, Jovanka Broz, a jedno vreme je zastupao je i Gorana Hadžića.

Toma Fila
Toma Filafoto: Zorana Jevtić

9. Maja Odžaklijevska

Maja Odžaklijevska rođena je u Skoplju 1954. godine.

Poznata je makedonska i srpska pevačica pop muzike.

Maja Odžaklijevska
Maja Odžaklijevskafoto: Printskrin: RTS/kaosavnormalansvet

10. Gordan Kičić

Gordan Kičić rođen je 1977. godine u Beogradu. Otac Branko Kičić je poznati reditelj dok je majka, Bojana Kičić, beogradski advokat.

Poznati je pozorišni, televizijski i filmski glumac. Neke od najznačajnijih uloga su mu u filmovima "Do koske", "Nebeska udica", "Porodično blago", "Dorćol Menhetn", "Ona voli Zvezdu", "Kad porastem biću Kengur", "Sedam i po", "Turneja", "Čekaj me ja sigurno neću doći"...

Gordan Kičić
Gordan Kičićfoto: Antonio Ahel/ATAImages

11. Siniša Pavić

Siniša Pavić je rođen u Sinju 22. januara 1933. godine. Kada je imao pet i po godina, njegova porodica se doselila u Beograd. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1956. godine.

Prvi film Višnja na Tašmajdanu je sniman po njegovom istoimenom romanu.[2] Drugi roman Vruć vetar je napisao 1980. godine po kome je snimao istoimenu televizijsku seriju, koja je emitovana u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji a u nekim zemljama je proglašena za najbolju televizijsku seriju ikada prikazanu.

Radni vek je proveo kao sudija. Napisao je scenario za nekoliko istorijskih TV drama i serija.

Dobitnik je Nagrade Dositej Obradović za životno delo 2020. godine. Njegova supruga i saradnica na scenarijima je Ljiljana Pavić.

Siniša Pavić
Siniša Pavićfoto: Marina Lopičić

Na tribini koja je nedavno održana u čast velikana srpske kinematografije, filozof, politikolog i tragač u kvizu "Potera", Milan Bukvić, istakao je jasnu vezu između najvećih književnika srpske komediografije i satire, Nušića i Sterije Popovića, sa neprevaziđenim Sinišom Pavićem.

Govoreći o koinidencijama, istakao je to da su i Nušić i Sterija Popović - Cincari, te da nam sam Pavić dolazi iz Sinja, prostora koji tradicionalno obiluje genijima komediografije i satire.

U njihovom etničkom poreklu mora da postoji neka supstancijalna sličnost koja pravi vezu između njihovog porekla i njihove kulturne zaostavštine u našoj književnosti i samorazumevanju našeg mentaliteta. Kada se utopite iz naroda koji ima fluidan identitet u statičan identitet kao što je srpski kulturni prostor, istovremeno shvatate koliko je srpski, ili neki drugi identitet, kontigentan, uzgredan, slučajan. Čovek koji tu vrstu identiteta posisa sa majčini mlekom ne može da ima tu vrstu kritičke distance, već upravo tu etničku pripadnost i kulturni prostor doživljava kao datost, kao nužnost“, naveo je Bukvić.

1 / 7 Foto: Matija Borbelj

12. Kaliopi

Kaliopi Bukle (Ohrid, 28. decembar 1966) makedonska je kantautorka i pevačica cincarskog porekla.

Kaliopi je jedna od najpoznatijih vokala balkanske muzičke scene, prepoznatljiva po svom specifičnom glasu. Slavu je stekla kompozicijama "Bato", "Oboi me", "Mesečina", "Na pat do Makedonija" i drugima.

Kaliopi
Kaliopifoto: M.M./ATAImages

13. Kosta Kumanudi

Kosta Kumanudi (Beograd, 22. novembar 1874 – Beograd, 27. novembar 1962) bio je srpski i jugoslovenski političar.

Od 1921. do 1922. je bio ministar finansija u vladi Kraljevine SHS, a od 1922. kraće vreme i ministar unutrašnjih poslova.

Sredinom dvadesetih godina kraljevu produženu ruku su među demokratama činili Kosta Kumanudi i Vojislav Marinković. Od 1926. do 1929. je bio gradonačelnik Beograda.

Godine 1941. potpisao je Apel srpskom narodu. Posle Drugog svetskog rata optužen je na Beogradskom procesu.

Kosta Kumanudi
Kosta Kumanudifoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

14. Konstantin Koča Popović

Konstantin Koča Popović (Beograd, 14. mart 1908 — Beograd, 20. oktobar 1992) bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, filozof, pesnik nadrealista, general-pukovnik JNA, diplomata i društveno-politički radnik SFRJ, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

U periodu od 1945. do 1953. obavljao je funkciju Načelnika Generalštaba JNA, od 1953. do 1965. funkciju Saveznog sekretara za inostrane poslove SFRJ, a od 1966. do 1967. funkciju Potpredsednika SFRJ, navodi se na Vikipediji.

Koča Popović
Koča Popovićfoto: Wikipedia

Postoji još mnogo značajnih ličnosti sa područja Balkana, koji su pripadnici cincarske nacionalnosti.

Bonus video:

03:43

NUŠIĆ JE SADA NA VLASTI U IVANJICI, DOBIO KLJUČEVE GRADA I NAREDIO SAMO JEDNU STVAR: U varošicu stigla i gospođa ministarka i to - na fijakeru

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.