PREMINUO DARKO MARKOVIĆ (22)! Stigla je najtužnija moguća vest
Darko Marković, Foto: Pokreni život

TUGA DO NEBA!

PREMINUO DARKO MARKOVIĆ (22)! Stigla je najtužnija moguća vest

Darko Marković (22) je bolovao od mešovitog germinativnog malignog tumora

Objavljeno: 14:48h

U Facebook grupi "Budi human - humanitarne licitacije" potvrđena je najtužnija moguća vest. Preminuo je Darko Marković u ranim jutarnjim satima.

Darko Marković (22) je mladić koji je bolovao od mešovitog germinativnog malignog tumora desnog testisa sa metastazama u plućima. Bio je bolestan više od 10 godina.

"Svi smo se borili za Darka. Počivaj u miru" - stoji u objavi na Facebook stranici.

Darko Marković
foto: Pokreni život

Dijagnoza uspostavljena u oktobru 2012. godine

Tokom hospitalizacije započeto je citostatsko lečenje po protokolu za germinativne ćelijske tumore, gde je primio 3 ciklusa HT. Nakon primene IV ciklusa sprovedena je kompletna laboratorijska i radiološka evaluacija osnovne bolesti na osnovu čega je zaključeno da je kod Darka prisutna umereno aktivna bolest u promeni u levom plućnom krilu. Poslednji VI ciklus HT primio je u februaru 2013. godine, čime je završeno kompletno citostatsko lečenje predviđeno protokolom.

2016. godine ultrazvuk abdomena prikazao je veći broj cistoidnih promena jasno ograničenih ispunjenih gustim sadržajem. Pomenuta masa potiskuje velike krvne sudove ka medijalnoj liniji i pozadi. Desni bubreg je pomeren u stranu navedenom masom.

U aprilu 2018. godine Darko je primljen na zakazanu hospitalizaciju na IZZZMD gde je sprovedeno lečenje osnovne bolesti kada je rađen MDCT pregled koji je pokazao da se u projekciji donjeg režnja desnog plućnog krila vidi i dalje jasno ograničeni nodus. U martu 2021. godine verifikuje se prisustvo priraslica za prednji trbušni zid. Daljom eksploracijom trbušne duplje verifikuje se maligna tumorska promena koja se propagira kranijalno do nivoa glave pankreasa.

S obzirom na to da se navedena tumorska promena nije mogla sigurno odvojiti od vitalnih vaskularnih struktura, konstatovana je inoperabilnost.

Narednog meseca nakon adekvatne preoperativne pripreme Darko je operisan na IZORS u uslovima opšte anestezije. Nakon operacije indikovana je terapija fraxiparinom i antibiotska terapija. U avgustu 2022. godine primljen je na urologiju opšte bolnice u Šapcu usled teškog opšteg stanja, povišene telesne temperature, slabe diureze. Primio je tri doze krvi i smešten je na intenzivnoj nezi zbog hipotenzije.

Porodici iskreno saučešće.

Bonus video:

00:44

JOŠ JEDNA NESREĆA NA PUTEVIMA SRBIJE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.