SKRINING NA SMA ĆE BITI OBAVEZAN I BESPLATAN! Vlada donela odluku, evo gde će se obavljati TESTIRANJE
Beba, Foto: Profimedia

USVOJENO

SKRINING NA SMA ĆE BITI OBAVEZAN I BESPLATAN! Vlada donela odluku, evo gde će se obavljati TESTIRANJE

Obavezan genetički skrining beba za SMA obavljaće se na Biološkom fakultetu u Beogradu

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, Zaključak o saglasnosti da se usluga obaveznog genetičkog neonatalnog skrininga za spinalnu mišićnu atrofiju za svu novorođenčad u Srbiji obavlja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u Srbiji imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga, saopšteno je iz vlade.

Vlada Srbije
Vlada Srbijefoto: photomaster

Kako je navedeno, spinalna mišićna atrofija je vodeći uzrok smrtnosti kod novorođenčadi, da bi se postigao maksimalan učinak terapije koja se obezbeđuje iz sredstava budžeta i kako bi se opravdali napori i ulaganja našeg zdravstvenog sistema u lečenje ove bolesti, neophodno je njeno otkrivanje na samom rođenju.

Takođe, u potpunosti je uspostavljena procedura genetičkog neonatalnog skrininga ne samo u labroratoriji, već i u komunikaciji relevantnih institucija (Biološki fakultet, porodilišta, slanje uzoraka, zbrinjavanje beba sa postavljenom dijagnozom spinalne mišićne atrofije).

Bonus video:

01:59

ŠTA JE SPINALNA MIŠIĆNA ATROFIJA I KAKO SE LEČI: Doktor objasnio kako se prenosi ova bolesti koje su šanse da dete oboli od nje

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.