DANAS POČINJE SKRINING NA SMA U JOŠ JEDNOM PORODILIŠTU U SRBIJI: Medicinska procedura koja se vrši pre rođenja
GAK Narodni front / ilustracija, Foto: Profimedia

divna vest

DANAS POČINJE SKRINING NA SMA U JOŠ JEDNOM PORODILIŠTU U SRBIJI: Medicinska procedura koja se vrši pre rođenja

Sa državnog vrha u međuvremenu stigle su najave da će skrining u nekom budućem času biti proširen na područje cele zemlje o trošku RFZO

Objavljeno:

Od danas neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) sprovodiće se u još jednom porodilištu u Srbiji, saznaje Telegraf od rukovodioca ovog projekta u Beogradu dr Miloša Brkušanina. Reč je o Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac.

Etički odbor te zdravstvene ustanove dao je dozvolu za pokretanje projekta, ističe Brkušanin ono što je bilo neophodno za proširenje skrininga na drugo porodilište u zemlji.

Kako nam je ranije rekao, sredstva su bila obezbeđena u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, koje su finansijski pokrile i jednogodišnji projekat u GAK "Narodni front" u Beogradu, a koje su kasnije odobrile i dodatna sredstva za nastavak testiranja novorođenčadi u toj ustanovi.

Narodni front
Narodni frontfoto: Beta

Sa državnog vrha u međuvremenu stigle su najave da će skrining u nekom budućem času biti proširen na područje cele zemlje o trošku RFZO.

Šta je skrining novorođenčadi?

Reč je o medicinskoj proceduri koja se vrši neposredno po rođenju. Bebama se iz pete vadi kapljica krvi koja se potom analizira na: fenilketonuriju, o čemu smo nedavno pisali, kongenitalnu hipotireozu i cističnu fibrozu. Četvrta bolest na koju je moguće testirati novorođenče jeste spinalna mišićna atrofija, a testiranje se zasad sprovodi samo za bebe rođene u GAK "Narodni front" i -od danas - u KC Kragujevac.

Zahvaljujući skriningu, eventualno obolele bebe otkrivaju se na vreme. U slučaju teške neuromišićne bolesti, kao što je SMA, smisao skrininga ogleda se i u obezbeđivanju pravovremene terapije, koja, navode stručnjaci, omogućuje potpuno normalan rast i razvoj obolele dece.

Inače, u KC Kragujevac godišnje se rodi do 2.500 beba. U periodu od aprila prošle do aprila ove godine, u "Frontu" je skriningovano nešto manje od 7.000 beba. Kod dve je otkriveno ovo nasledno oboljenje i posredno, kod starijeg brata jedne od njih.

Bonus video:

11:10

Dr Brkušanin i Jovović otkrili na koji način će funkcionisati NEONATALNI SKRINING

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.