ANA ŽIVKOVIĆ JE NAPRAVILA REVOLUCIJU U ŠKOLSTVU: Kažu da je najmaštovitija nastavnica na svetu, evo i zašto! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

KREATIVNOST, PRE SVEGA!

ANA ŽIVKOVIĆ JE NAPRAVILA REVOLUCIJU U ŠKOLSTVU: Kažu da je najmaštovitija nastavnica na svetu, evo i zašto! (FOTO)

Anini učenici iz Niša su "posetili" park Jelostoun u Americi, zoološki vrt u Lisabonu, svemirski centar na Floridi, a razgovarali su i sa unukom Žaka Kustoa ispod okeana...
Objavljeno:

Kada smo je pitali da li smatra da i ostali nastavnici treba da imaju kreativnija predavanja koja će više zainteresovati decu, Ana je istakla da profesori u Srbiji u velikoj meri prate trendove obrazovanja u svetu.

Ono što uspevam da propratim na društvenim mrežama i konferencijama u zemlji govori da tehnologija nikada neće moći da zameni dobrog nastavnika niti da najsavremenija oprema može od lošeg nastavnika da napravi dobrog. Naši nastavnici su dosta kreativni i inovativni u svom radu.

Ana je rekla kako joj je žao što je u našoj zemlji obrazovanje spalo na "niske grane" i što đaci i roditelji nastavnike doživljavaju neprijateljima, a nadležni se bave uvođenjem uniformi, kada ima toliko drugih bitnijih problema koji treba prvo da se rešavaju.

foto: Privatna arhiva

- Većina naših učenika već poseduju smart telefone koji su zapravo mini računari ali im vreme provedeno na internetu služi za zabavu i društvene mreže. Na nama nastavnicima je da ih motivišemo da makar delić tog online vremena provedu u smislenom učenju jer je internet neograničen resurs. Mišljenja sam da u svemu treba imati meru - želim da naglasim da ja ne koristim Skajp predavanja češće od jednom mesečno u svakom odeljenju - neke stvari moraju da se objasne na tradicionalan način ali svaki put kada je na redu čas obnavljanja ili utvrđivanje gradiva, tada je idealna prilika da, na primer, to što smo učili iz geografije provežbamo na engleskom sa vršnjacima iz Australije, naglašava Ana.

NOVINE ZA ŠKOLARCE: Učenike petog i šestog razreda od jeseni čeka više učenja! Ovi predmeti će biti obavezni!

Ona je istakla kako se njenim đacima ovakav vid nastave veoma dopada i kaže da oni na taj način duže pamte predavanja.

foto: Privatna arhiva

Ana je na kraju rekla kako nikada nije imala problema sa kolegama i da radi u kolektivu koji je otvoren za nove ideje.

- Nikada mi se nije desilo da kolege odbiju da mi izađu u susret, a bilo je bezbroj situacija da je trebalo da rotiramo časove, da mi ustupe učionicu sa internetom, da me zamene u drugoj učionici jer sam se ja zadržala sa prethodnom grupom u skajpovanju i stvarno mogu da kažem da sam srećna da imam takve kolege, objašnjava nastavnica Ana.

(Jelena Jovanović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.