NEOBIČNA SINOPTIČKA POJAVA JE NAD EVROPOM! Evo kako će "OMEGA BLOKING SISTEM" uticati na vreme u našoj zemlji!
Omega bloking, Foto: Printscreen/weather2umbrella

omega bloking sistem

NEOBIČNA SINOPTIČKA POJAVA JE NAD EVROPOM! Evo kako će "OMEGA BLOKING SISTEM" uticati na vreme u našoj zemlji!

Ova sedmica u Srbiji počela je sa nešto nižim temperaturama

Objavljeno:

Nakon sunčanog i pravog letnjeg vikenda, sam kraj vikenda doneo je jače pogoršanje vremena i podor hladnog fronta, uz zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Bilo je i olujnih nepogoda, poplava i grada. Inače, na vreme u Srbiji danas, ali i narednih dana uticaće jedna interesantna pojava po imenu omega bloking.

Danas je osetno svežije, na severu sunčano, u ostalim predelima promenljivo oblačno, uz kišu i pljuskove, a temperature će se kreću oko 16, 17°C.

Inače, hladni front nastavio je put prema jugu i uticao je na stvaranje snažnog ciklona iznad juga Balkana, koji će većem delu Grčke doneti danas i narednih dana vreme nalik uraganskom.

1 / 5 Foto: Printscreen/weather2umbrella

Sinoptička situacija nad Evropom je takva da će danas i narednih dana biti prisutan OMEGA BLOKING, odnosno sa severa Afrike preko zapadnog Mediterana do zapadne Evrope i Francuske će se na visini prostirati veoma izražen vidinski termički greben i polje vrlo visokog vazdušnog pritiska, pa će nad ovim predelima biti vedro, tiho i vrelo, uz pravo letnje vreme, a širom Francuske temperature će ići i do 35°C.

Ovaj "zid" visokog pritiska neće dozvoliti da cikloni i oblačni sistemi sa padavinama sa Atlantika dođu do ovih predela, već će se cikloni i oblačni sistemi sa padavinama kretati rubnim delovima ovog zida, odnosno termičkog grebena.

Iz tog razloga će iznad većeg dela Evrope biti sunčano, nad centralnom i zapadnom Evropom i uz pravo letnje vreme, nad jugom će biti prisutna dva snažna ciklona.

Jedan će imati centar zapadno od Portugalije i donosiće kišovito i dosta svežije vreme Španiji i Portugaliji, uz pojavu grmljavinskih oluja i nepogoda. Vrlo obilni pljuskovi i grmljavinske oluje zahvatiće i centralni deo Španije i Madrid, i doneti od 50 do 100 litara kiše, poplave i bujice, jer je prosek za ceo septembar u Madridu manji od 26 litara kiše po kvadratnom metru.

Istovremeno, znatno snažniji ciklon nalaziće se nad južnim predelima Balkana i on će danas i narednih dana Grčkoj doneti vrlo obilne pljuskove, jake grmljavinske oluje, olujne vetrove i vrlo visoke talase. Očekuje se da padne i do 100 litara kiše, u Tesaliji i u Olimpskoj regiji od 150 do 300 litara, što bi dovelo do razornih poplava i bujica. Biće i vrlo sveže, uz temperatuere oko 20°C, samo na jugi Grčke preko 25°C.

Omega bloking
Omega blokingfoto: Printscreen/weather2umbrella

I dok će ovaj snažan ciklon na visini nalaziti nad Grčkom i jugom Balkana, uz tedenciju premeštanja narednih dana preko Jonskog mora, u prizemlju će se ciklon sa Krita premeštati preko mora ka Siciliji i doneti obilne pljuskove i grmljavinske oluje, istočnom delu poluostrva i do 100 litara kiše i poplave.

Nad crnogorskim primorjem se zbog velike razlike u vazdušnom pritisku između Jadranskog i Jonskog mora očekuje olujna bura sa udarima i do 100 km/h. Ipak, ona će imati fenski efekat, pa će biti toplo, uz jutarnje temperature do 22°C, tokom dana oko 30°C, a vreme će ostati vedro, povremeno uz oblačnost, ali bez padavina.

Šta će se dešavati u Srbiji?

Kada je reč o Srbiji, naša zemlja nalaziće se između snažnog ciklona sa juga Balkana i termičkog grebena sa zapada, pa će biti vrlo vetrovito, uz jak severoistočni vetar.

Na severu će biti sunčano ili promenljivo oblačno, dok se u ostalim predelima očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom, a stabilizacija vremena u ovim predelima očekuje se od srede.

Danas ćemo biti pod uticajem vrlo sveže vazdušne mase, uz temperature od 20 do 25°C. Pod uticajem nešto svežije vazdušne mase ostaćemo do srede.

U drugoj polovini sedmice u Srbiji se pod uticajem povišenog pritiska i anticklona očekuje vedro, stabilno i toplo, bez velikih vrućina. Maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, dok je prosek za početak septembra od 24 do 28°C.

Prema trenutnim prognozama, početak sledeće sedmice mogao bi pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapada i sa Mediterana da Srbiji donese sunčano i vrelo vreme, uz temperature iznad 30°C, pa i do 35°C, što je za 10 stepeni više od proseka.

Omega bloking
Omega blokingfoto: Printscreen/weather2umbrella

Ako izuzmemo zahlađenje početkom ove sedmice, ostatak prve polovine septembra obeležiće stabilno i pravo letnje vreme.

Bonus video:

01:05

Veliko nevreme u okolini Svilajnca

(Espreso / Telegraf )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.