HOĆE LI SEPTEMBAR BITI U ZNAKU EKSTREMNIH VREMENSKIH USLOVA? Meteorolog Todorović OTKRIO šta nas čeka!
Nedeljko Todorović, Foto: Kurir TV

VREMENSKA PROGNOZA za septembar

HOĆE LI SEPTEMBAR BITI U ZNAKU EKSTREMNIH VREMENSKIH USLOVA? Meteorolog Todorović OTKRIO šta nas čeka!

Todorović je napomenuo da je ovo leto bilo malo toplije nego što je očekivao

Objavljeno:

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da će posle noćašnjeg osveženja već sutra, prekosutra početi ponovo porast temperature, tako da ćemo biti u jednom toplom periodu, ne sa ekstremno visokim temperaturama, ali će biti prijatno toplo vreme. Očekuje da će u septembru biti bar jedno 5-6 dana sa temperaturama 30 do 32.

Meteorolog Nedeljko Todorević rekao je govoreći o jučerašnjim padavinama u Novom Sadu da je na meteorološkoj stanici Ripski šančevi, koja je reprezentativna za Novi Sad palo negde oko 5-6 litara po kvadratnom metru, prenosi RTS.

"To je relativno malo prema onim snimcima koje smo videli. Verovatno je u gradu palo više. Po mojoj slobodnoj proceni možda je negde palo 20 litara po kvadratnom metru, što nije tačan podatak. Podaci tek stižu", kaže Todorović.

Sunčan dan u Beogradu
Sunčan dan u Beogradufoto: Petar Aleksić

Objasnio je da se stanice nalaze na udaljenostima 50-70 kilometara jedna od druge, a oblaci su dimenzija od nekoliko kilometara, da ne kažem deset kilometara i oni između tih meteoroloških stanica daju obilan pljusak, pa onda se naknadno dodatnim merenjima uoči gde je palo u stvari.

Nema podataka da li je negde bilo grada.

"Kad se ove letnje neprilike dese, grmi, pljušti, najverovatnije sa velikom verovatnoćom je da ima i grada. Ali ja nemam podatak, to je bilo kasno sinoć i noćas. Prosto na glavnim meteorološkim stanicama nisu zabeležene takve pojave", kaže meteorolog.

Napomenuo je da ovakve vremenske prilike nisu tipične baš za septembar, ali jesu za jedno pozno leto.

"Zato što leto u meteorološkom smislu smo završili 31. avgusta, ali po karakteru vremena i septembar mesec zna da bude topao i obično jeste topao, ne baš kao juli i avgust, ali ima karakteristike poznog leta - topli dani, retko koje godine da bude kišovit september, znači u većini slučajeva to je prijatno toplo vreme, tako će biti i sad“, istakao je Todorović

Najavio je da će već sutra, prekosutra početi ponovo porast temperature, tako da ćemo biti u jednom toplom periodu, ne sa ekstremno visokim temperaturama, ali će biti prijatno toplo vreme.

"Neće baš u većini dana, ali biće bar jedno 5-6 dana sa temperaturama 30 do 32. Ta prva prilika bila bi, znači kraj ove sedmice, 9. ili 10. septembar, tu bi već mogla vrednost da dostigne 30 stepeni“, kaže Todorović i dodaje da između 10. i 15. septembra takođe će biti možda i 32-33 stepena.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen/Kurir tv

Kad sledi novo osveženje

"Onda sledi opet jedno osveženje kao što smo imali noćas i danas, ali da podsetim da su to daleko niže vrednosti od onih maksimalnih ili rekordnih vrednosti koje su zabeležene u septembru. Na današnji dan, 4. septembar, maksimalna temperatura na području Beograda je 38 stepeni 1894. godine, znači pre 130 godina, a inače apsolutni rekord za septembar iznosi 41.8 stepeni 9. septembar 1946.“kaže meteorolog.

Kada su temperaturne amplitude tokom dana u pitanju, naveo je da brdsko-planinski deo ima tu veliku amplitudu, dok Beograd ima najmanju, pošto je Beograd toplotno ostrvo, pa se u toku noći, tj. ujutru, ne ohladi dovoljno vazduh, bar u ovom centralnom delu grada.

Toplije leto od očekivanog

Napomenuo je da je ovo leto bilo malo toplije nego što je očekivao.

"Kad sumiramo, pravo leto, letnje vrućine sa letnjim nepogodama. Neke godine imamo više nepogoda, nekad manje, ali ajde da kažemo sa nešto toplijom varijantom vremena i dosta nepogoda. Ali bili su, u julu i avgustu dugi periodi suvog vremena. Znači po sedam do deset dana nije bilo ni kap kiše," napomenuo je Todorović.

Hidrolozi kažu da će od 6. septembra nivo Dunava biti u porastu.

"Voda dolazi iz oblasti Alpa i Srednje Evrope, ali ne bi trebalo biti kod nas problema. Pošto nema nekih obilnih padalina, to jest neće ih biti", istakao je Todorović.

Bonus video:

01:36

STRMOGLAV PAD TEMPERATURE, OD PONEDELJKA SE OBUCITE TOPLIJE! Meteorolog otkrio veliku promenu vremena koja nas čeka od SUTRA

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.