OVO IME JE MUSLIMANSKOG POREKLA, A SRBI GA MASOVNO DAJU DECI: Razmislićete kad ČUJETE KOJU SIMBOLIKU NOSI
Devojčica, Foto: Profimedia

ZNAČENJE IMENA

OVO IME JE MUSLIMANSKOG POREKLA, A SRBI GA MASOVNO DAJU DECI: Razmislićete kad ČUJETE KOJU SIMBOLIKU NOSI

Među nekim istraživanjima koja su o tačnom poreklu ovog ženskog imena sprovedena, nađeni su pak i pisani dokumenti, a koji pokazuju da je ovo ime izvorno muslimanskog porekla

Objavljeno: 17:38h

U našoj zemlji i u zemljama regiona, sve veći broj „savremenih“ roditelja se odlučuje da svoju decu nazove kratkim imenima koja se izgovaraju lako na velikom broju jezika, ali baš retko unapred znaju ili pak „ispitaju“ odakle ime njihovog mezimca/mezimice tačno potiče, i kakvo je njegovo pravo ili pak neko „preneseno“ značenje.

Kako se ne bi dogodilo da nakon upisivanja izabranog vlastitog imena u krštenicu, roditelji u pisanim ili pak nekim elektronskim izvorima koji su im danas dostupni, otkriju da su svoje dete nazvali sasvim pogrdno ili da je ipak birano ime posve čudno ili krajnje neobično, u nastavku ovog teksta će biti lako objašnjeno značenje i poreklo jednog od najčešćih imena koja se u današnje vreme daju devojčicama, a to je pak vlastito ime – Hana.

Poreklo ženskog ličnog imena Hana

Iako se mnogo spekulisalo i polemisalo o tačnom i izvornom poreklu ženskog vlastitog imena Hana, smatra se da je to originalno arapsko ime, iako neki izvori ipak tvrde da je ime poreklom iz nemačkog jezika (originalno Hanne) ili pak da je poteklo iz staro-hebrejskog jezika (originalno Hanna).

Među nekim istraživanjima koja su o tačnom poreklu ovog ženskog imena sprovedena, nađeni su pak i pisani dokumenti, a koji pokazuju da je ovo ime izvorno muslimanskog porekla, i da se pak nalazilo u nekim starim istorijskim turskim i persijskim spisima.

Značenje vlastitog ženskog imena Hana

Ukoliko se smatra da je ime Hana izvorno hebrejskog porekla, njegovo značenje je „milost“; „ona koja je milostiva“, „žena koja je u Božijoj milosti“, ali takođe se dovodi u vezu sa rečju „hannah“ što je ime za biljku kanu, kojom se boji koža i kosa prevashodno u Indiji i okolnim zemljama.

Kada se uzme u obzir arapsko poreklo imena Hana, njegovo značenje je – „pametna i razumna ženska osoba“; „osoba koja je inteligentna“; „žena puna znanja, vrlina i iskustva“; „razumnost ili osoba kojoj je vrlina razumevanje“; „sreća“; „žena koja donosi radost i sreću“; „žena koja je vesnik sreće“.

U turskom i persijskom jeziku, lično ime Hana, ima značenje – „vladarka“; „carica“; „ona žena koja je uzvišena, poštena i vredna divljenja“; „milost“; „duša“; „žena kraljica“.

Proleće, Devojčica
foto: Profimedia

Da li ste znali?

Iako nije originalno poreklom iz nekog od sledećih jezika, ime Hana ima određeno značenje i:

– u japanskom jeziku, gde se prevodi kao „cvet“; ali može da ima i značenje „nos“;

– u nemačkom jeziku, gde znači „nadarena“; „žena koja je zdrava, obdarena milošću i znanjem“;

– u albanskom jeziku, gde se reč tj imenica Hana prevodi kao „mesec“;

– u korejskom jeziku, gde ova vlastita imenica ima značenje „broj jedan“ ili “prva, prvi“.

Varijacije ličnih imena koje su izvedene od vlastitog ženskog imena Hana

Kako u našem, tako i u stranim jezicima, postoje mnoge izvedenice od vlastite imenice Hana, pa su tu i samo neka od imena, a koja imaju koren u ovoj vlastitoj imenici ženskog roda sledeća:

– na nemačkom jeziku – Hannah; Hanka; Hanne;

– na slovenskim jezicima – Ana; Hanka; Anka; Hanuka; Hani; Hanca; Hanča; Hanuša; Jana; Dana; Bana; Lana;

– u islamskoj grupi jezika – Hanuma; Rejhana; Januša; Umihana; Ilhana; Hanifa;

– u ostalim jezicima (danski, švedski, mađarski, češki, finski, engleski, norveški, poljski,ruski) – Hannah; Hanne; Hany; Hanyška; Hanulka; Hanuška.

Zastupljenost ženskog vlastitog imena Hana u zemljama regiona

U Srbiji se lično ime Hana nalazi, a prema najnovijim statističkim podacima iz 2016. godine između prvih sto ženskih najpopularnijih imena, odnosno nalazi se na „dalekom“ 97. mestu među ukupno sto ženskih imena;

U Hrvatskoj je zastupljenost tj popularnost imena Hana nešto veća, pa se ovo lično ime nalazi u prvih pedeset najčešćih ženskih imena, i to tačnije prema podacima za 2016. godinu, zauzima 33. mesto na listi od stotinu najpopularnijih imena za žensku novorođenčad;

U Bosni i Hercegovini je ime Hana je vrlo visoko „kotirano“ i ubraja se među prvih petnaest vlastitih ili ličnih najpoželjnijih imena, a koja se daju novorođenim devojčicama.

Bonus video:

02:02

KAKO DOĐU RODE, TAKO SE RAĐAJU DECA Hit objašnjenje domaćina iz čačanskog sela TEK JE IZNENAĐENJE KAKVA SU IMENA DALI PTICAMA

(Espreso / značenjeimena.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.