NISU POŠTEĐENI NI SAMOHRANI OČEVI! Počela najezda poziva na VOJNE VEŽBE, ogromne kazne za one koji se ne odazovu
Ministarstvo odbrane Srbije, Foto: MINSTARSTVO ODBRANE SRBIJE

ministarstvo odbrane

NISU POŠTEĐENI NI SAMOHRANI OČEVI! Počela najezda poziva na VOJNE VEŽBE, ogromne kazne za one koji se ne odazovu

Ko se ne odazove na vojne vežbe može da dobije kaznu od 10.000 do 50.000, a nisu pošteđeni ni samohrani očevi

Objavljeno: 16:02h

Poslednjih nedelja na adrese građana Srbije, vojnih obveznika, učestalo stižu pozivi za vojne vežbe. Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se izostanak ne opravda, slede novčana ili zatvorska kazna. Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj rezervista koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

Kako se navodi, jedan samohrani otac je odbijen jer je navodno zakasnio sa molbom za odlaganje vežbe.

Vojska
Vojskafoto: Printskrin: YouTube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

“Dobio sam poziv da se 4. septembra javim u kasarnu. U pozivu piše da ću morati da budem na vežbi deset dana. U mom slučaju je to praktično nemoguće, jer sam samohrani otac, i živim sam sa ćerkom. Kome da je ostavim dok tih dana budem bio na vežbi”, ispričao je ovaj otac.

“Neću ići sigurno. Platiću kaznu. Ćerku ne ostavljam samu”, kaže ovaj otac. Jednodnevne vojne vežbe su predviđene za septembar, dok će se višednevne vojne vežbe odvijati od 4. septembra do kraja oktobra. Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Vežba se prekida odnosno odlaže u slučajevima:

Bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima, međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili teške bolesti u porodici, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane raspoređivanje u rezervnom sastavu vrši se u ratne komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije, vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, jedinice i organe civilne zaštite, organe, jedinice i službe osmatranja, obaveštavanja i uzbunjivanja i državne organe, privredna društva, druga pravna lica i kod preduzetnika koji proizvode predmete, odnosno vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje.

Bonus video:

01:23

POČASNA PALJBA POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Ovako su danas pucali topovi na Kalemegdanu (VIDEO)

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.