KOME ĆE POLICIJA MOĆI DA ODUZME VOZILO? Nova pravila VEĆ OD PETKA, auto može da ostane i u VLASNIŠTVU DRŽAVE
Saobraćajna policija, Foto: Emilija Jovanović

ZAKON O SAOBRAĆAJU

KOME ĆE POLICIJA MOĆI DA ODUZME VOZILO? Nova pravila VEĆ OD PETKA, auto može da ostane i u VLASNIŠTVU DRŽAVE

Po mišljenju većine stručnjaka to je dobra mera

Objavljeno:

Od petka, 1. septembra, na putevima u Srbiji će važiti nova pravila. Biće ih nekoliko, a tiču se oduzimanja vozila, električnih trotineta, kao i kamera na uniformama saobraćajaca.

Odluka koja je mnoge uznemirila jeste oduzimanje vozila.

Ipak, po mišljenju većine stručnjaka to je dobra mera koja bi trebalo da postigne dobre rezultate i u represiji i u prevenciji, što bi trebalo da bude cilj svakog zakona.

U kojim slučajevima će se oduzimati vozila?

Ukoliko u roku od 2 godine budu uhvaćeni treći put da su počinili neki od 18 prekršaja, policija ima pravo da im najpre privremeno oduzme vozilo do pravosnažnosti presude, a u slučaju da presuda bude osuđujuća, vozilo ostaje trajno u vlasništvu države.

1 / 4 Foto: MUP

Koji su to prekršaji?

Reč je o prekršajima kao što su vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja, prekoračenje brzine za više od 80 km/č van naselja, prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju, prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni gde je ograničenje 30 kilometara na sat, prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja.

To nije sve...

Takođe, među teške prekršaje ubraja se i prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije, vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije, vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom.

Kako se vama čini ova odluka?

Bonus video:

01:46

USPORITE! VELIKI BROJ PREKRŠAJA U ZONAMA ŠKOLE

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.