NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA MARKA ČUBRILA: Još ćemo se topiti, ali danas NEVREME u ovim delovima Srbije
Marko Čubrilo, Foto: Kurir televizija

VREME U AVGUSTU

NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA MARKA ČUBRILA: Još ćemo se topiti, ali danas NEVREME u ovim delovima Srbije

Od petka do kraja vikenda nad nama će dominirati anticiklon

Objavljeno:

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) istaknuta je najava po kojoj će do kraja sedmice u većem delu Srbije biti „pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 33 do 37 °C, zbog čega će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm.“

„Usled povećanja nestabilnosti, uz dnevni razvoj oblačnosti, popodnevni lokalni plјuskovi sa grmlјavinom očekuju se u četvrtak (24.08.), dok se u ostalim danima, kao retka i izolovana pojava očekuju tek ponegde u planinskim predelima. Pad temperature i naoblačenje prognozira se za poslednju sedmicu avgusta (od 29.08.), kada će ponovo biti uslova za kišu i plјuskove u svim krajevima“, napomenuto je.

Prognoza koju je dao popularni meteorolog amater Marko Čubrilo za ovaj turbulentan period, ipak već za danas najavljuje „retke pljuskove uz neznatno osveženje“ u Vojvodini.

1 / 5 Foto: Zorana Jeftić

„Danas će se ka nama premeštati sasvim oslabljen hladan front što bi kasno posle podne i u toku noći nad krajnjim severozapadom Hrvatske uz granicu sa Slovenijom, zatim u toku noći na severu i istoku Slavonije, i nad Vojvodinom uslovilo ređu pojavu grmljavinskih pljuskova. Lokalno uz jak kumulonimbusni razvoj, posebno uz granicu sa Slovenijom može biti snažnog pljuska uz pojavu tuče/grada i olujan vetar.

U četvrtak nad istokom Hravatske, delom središnje i nad istočnom BiH, većim delom Srbije kao i na severu C.Gore promenljivo oblačno i neznatno manje vrelo uz moguću pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno u brdsko-planinskim predelima. Nad ostalim delom regiona pretežno suvo. Dnevni maksimum od oko +29 do +34, a na jugu i dalje oko +37 stepeni Celzijusa.

Večeras u zonama nestabilnosti vetar na kratko može biti jak severozapadni, dok će sutra duvati slab do umeren severni vetar. Duž Jadrana moguća fenska, topla bura.

Od petka do kraja vikenda nad nama će dominirati anticiklon, a kako će se prema Alpima početi spuštati hladan front ispred njega preko našeg dela Evrope će se pokrenuti strujanje još toplije vazdušne mase. To će za vikend usloviti maksimum toplog talasa kada će u velikom delu regiona dnevni maksimumi biti od +34 do +37 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka. U zaleđu Jadrana ponegde i blizu +39 stepeni Celzijusa“, napominje Čubrilo.

Za vikend vreli talas dostiže vrhunac, a od nedelje je izgledno jače pogoršanje.

„Razvoj sinoptike posle nedelje uveče je još dosta nepoznat“, napominje Čubrilo. „Svakako u ponedeljak tokom dana pod uticajem ciklona i fronta jače pogrošanje uz grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za vremenske nepogode, psoebno tamo gde promena nastupi kasno posle podne ili rano uveče kada će energije u atmosferi biti najviše. Hoće li se te nepogode javiti, koje će one biti snage i rasprostiranja će se kvalitetno moći proceniti tek u nedelju uveče tako da do tada nema ni smisla postavljati pitanja o njihovoj mogućoj pojavi. Svakako bi osetnije osvežilo, u ponedeljak na zapadu, a u utorak i nad ostalim delovima regiona te bi oko 30.08. maksimumi mogli biti od +15 do +25 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka. Noći će od 27.08. postati osetno svežije i minimumi bi često bili malo ispod +15 stepeni Celzijusa. Mogućnost novog, prolaznog, pogoršanja modeli daju za oko 31.08.“, zaključuje.

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.