ISPOVEST ČOVEKA KOJEM SU NIŠKI LEKARI PRIŠILI ŠAKU: Operacija trajala više OD 6 SATI, kapa DOLE ZA OVE LEKARE
Operacija, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

bravo!

ISPOVEST ČOVEKA KOJEM SU NIŠKI LEKARI PRIŠILI ŠAKU: Operacija trajala više OD 6 SATI, kapa DOLE ZA OVE LEKARE

Dok je Cekić sekao drva za ogrev, odsekao je sebi šaku

Objavljeno:

Lekari i sestre Univerzitetsko-kliničkog centra Niš su u operaciji koja je trajala šest i po sati ostvarili čudo, jer su takoreći odsečenu šaku pacijentu Zoranu Cekiću (64) vratili na ruku, i on je već dan kasnije uspeo da mrda prstima!

Dok je Cekić sekao drva za ogrev, odsekao je sebi šaku, koja se bukvalno držala na delu kože. Tim lekara je odlučio da ta dva dela ponovo spoji i uspeo je u tome u najkraćem roku.

Nadvio se nad cirkular

Drva
Drvafoto: RINA

Cekić, koji je inače rodom iz Vranja, zahvalan je do neba doktorima koji su mu zašili šaku. Kako je rekao specijalista plastične hirurgije i vođa tima dr Goran Đorđević, Cekićeva ruka će nakon rehabilitacije biti funkcionalna 70-80 odsto.

- Mi smo sekli drva, nekih metar, metar i po, ovde u naselju Ledena Stena. Papučica je bila u takvom položaju da je cirkular radio, ja sam se nadvio nad mašinu, ne znam ni zašto, i tada se dogodio trenutak nepažnje, kad mi je sečivo otkinulo šaku - rekao je novinarima danas Zoran Cekić:

- Ona je visila na kožici. Što je najgore, ja sam sve vreme bio svestan. To je trajalo nekih pet minuta, dok nije stigla pomoć, i mogu vam reći da i nisam osećao neki preterani bol. Ja sam mislio da to može svakom da se desi, samo meni ne, jer imam iskustva sa cirkularom. Moram da kažem da sam prezahvalan svim doktorima jer su mi vrhunski uradili ruku.

Na operacionom stolu

Da bi se ilustrovalo kako je to izgledalo, jedan od lekara je objasnio da se kožica o koju je visila šaka mogla prerezati običnom grickalicom.

U ekipi koja je Cekiću spasla šaku bili su ortoped dr Ivan Micić, dr Nemanja Stepanović, mladi vaskularni hirurg i vođa tima, plastični hirurg Goran Đorđević, i dr Snežana Ljubomirović, koja je vodila anesteziju.

Bolnica
Bolnicafoto: RINA

- Reč je o pacijentu koji je juče tokom prepodneva, oko 11 sati, nesrećno cirkularom presekao sebi šaku do ručnog zgloba i bio hitno trasportovan do našeg kliničkog centra. Hitno smo se sakupili, bilo je desetak lekara, i odlučili smo da hitno reagujemo kako bi se šaka pacijentu vratila na ruku - objasnio je Đorđević.

Te pripreme s pregledom opšteg stanja pacijenta trajale su oko sat i po. Cekić je dva i po sata nakon povređivanja, negde oko 13.30, bio na operacionom stolu.

Kritična 24 sata

- Operacija je trajala šest i po sati i, zahvaljujući umešnosti doktora Nemanje, kome sam asistirao dok smo radili revaskularizaciju, spajanje krvnih sudova, ruka je dobila krv nazad i mogućnost da je vrati nazad u srce. To se dogodilo nakon četiri i po sata od povrede, što je optimalno vreme za taj zadatak - objasnio je Đorđević:

- Nakon toga se pristupilo spajanju svih elemenata, svih tetiva neophodnih za funkcionisanje šake. Negde oko 22.30, kada se pacijent probudio iz anestezije, ustanovili smo da je ruka topla, da je vitalna, i videlo se da će rezultat biti dobar. Postojala je pokretljivost svih prstiju. Njegov osećaj za toplo-hladno će se postepeno vraćati nakon mesec dana pa nadalje. Nad pacijentom ćemo bditi još jedno tri-četiri dana, ali kritična 24 sata su prošla.

Mladi doktor Stepanović je rekao da je operacija bila kritična, ali uz dobru asistenciju i koncentrisanost sve je prošlo kako je planirano.

Dr Đorđević je napomenuo da su slični zahvati rađeni u niškom kliničkom centru i do sada nekoliko puta, a da je takvu sličnu operaciju prvi put obavio prof. dr Milan Višnjić, plastični hirurg, daleke 1993. godine.

Bonus video:

02:17

PLAŠIM SE PLASTIČNIH OPERACIJA, AKO MI SECNU NERV IMA DA SE ISKRIVIM! Pevačica: Glupo je da se pravim kao da imam 20 GODINA

(Espreso/ Kurir.rs/Marko Smiljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.