"NAJTOPLIJI DEO LETA MORU TEK STIŽE, ALI OBRATITE PAŽNJU MA VODU"! Prognoza za one koji uskoro idu na letovanje
Crna Gora, Foto: RINA

vreme

"NAJTOPLIJI DEO LETA MORU TEK STIŽE, ALI OBRATITE PAŽNJU MA VODU"! Prognoza za one koji uskoro idu na letovanje

Vremenska prognoza za avgust i septembar u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj

Objavljeno:

Veliki broj srpskih turista planira da narednih dana krene put mora i sve koji su odlučili da krajem avgusta letuju na crnogorskom i hrvatskom primorju očekuje uglavnom sunčano i toplo vreme, sa temperaturom vazduha od oko 30-31 stepen Celzijusa u Crnoj Gori, i za stepen, dva više u Hrvatskoj.

Duž Jadranskog mora očekuje se da bude do kraja avgusta nekoliko oblačnih dana za lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ali je reč o kratkotrajnoj promeni vremena.

I meteorolog Marko Čubrilo potvrđuje za „Blic“ da se na Jadranskom moru krajem avgusta očekuje kratko pogoršanje, a zatim sledi 10 do 15 dana lepog vremena čak i u septembru.

- Voda se sada sporije zagreva od vazduha, ali najtopliji deo leta na moru je kraj avgusta i septembar - kaže Čubrilo.

Vremenska prognoza za Crnu Goru

Ukras Crne Gore za mnoge turiste je upravo obala Jadranskog mora i plaže poput „Kraljičine plaža“, „Lučice“, „Plavi Horizonti“, „Žanjice“, „Jazz“ i druge.

Trenutna temperatura mora u Budvi, Ulcinju, Baru i Petrovcu je od 25,4 do 25,6 stepena Celzijusa, u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru i Bijeloj je 26 stepena.

Herceg Novi
Herceg Novifoto: Espreso

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore u toj zemlji je „promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima“.

-Od sredine dana, mestimično se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina, a lokalno su moguće i vremenske nepogode. Vetar je povremeno umeren do jak severnih smerova. Najviša dnevna temperatura vazduha od 20 do 33 stepena – piše na sajtu ZHMS.

Na Jadranskom moru u Crnoj Gori sutra će biti od 30 do 33 stepena Celzijusa. Biće promenjivo oblačno, sredinom dana se očekuje ponegde kiša, pljuskovi i grmljavina.

Prema drugim meteorološkim prognozama do kraja sedmice se očekuje da bude sunčano i jako toplo, sa maksimalnom temperaturom vazduha od 33 stepena Celzijusa, dok će lični osećaj dostići i 38 stepeni Celzijusa.

Sledeća sedmica počeće pretežno sunčanim vremenom sa temperaturom od 31 stepen, zatim se oko 25. avgusta očekuje nekoliko pljuskova i grmljavina. Vreme će najduže dva dana biti promenjivo sa padom temperature na 27 stepeni, a zatim će temperatura da raste na 30 i više stepeni Celzijusa. I prve dane septembra obeležiće sunčano i toplo vreme.

Vremenska prognoza za Hrvatsku

Temperatura mora u Hrvatskoj je najviša u avgustu kada može dostići 27 stepeni. U Dubrovniku, Opatiji, Makarskoj, Loparu, Bolu, „Zrće beach“, Splitu, Cresu, Hvaru, kod Korčule i Paga je 25 stepena Celzijusa, dok je kod Rovinja, Poreča i Pule voda toplije za jedan stepen i dostiže 26 stepeni Celzijusa.

Narednih dana će temperatura vazduha na hrvatskom primorju početi da raste, i dnevna maksimalna temperatura u Splitu će biti i do 36 stepeni Celzijusa. Očekuje se da naredni dani budu sa puno sunca.

Hrvatska
Hrvatskafoto: Profimedia

Veoma vruće biće u nedelju 20. avgusta, kada će subjektivni osećaj biti da je 38 stepeni Celzijusa. Kao i u Crnoj Gori, od 25 do 27. avgusta očekuju se padavine, grmljavina i lokalno pljuskovi, a zatim će do do kraja meseca biti sunčano i mestimično oblačno sa temperaturom vazduha od 29 do 31 stepen Celzijusa.

Početak septembra obeležiće topli i sunčani dani, kao i dani koji će počinjati sa oblacima, ali će se brzo razvedriti. Druga sedmica idućeg meseca donosi novu promenu vremena i veću oblačnost.

Prosečna temperatura vode u Jadranskom moru u Hrvatskoj je za ovaj period godine od 25 do 25,8 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za Grčku

U najomiljenoj zemlji godišnjih odmora i letovanja srpskih turista, u Grčkoj, temperatura vode je od 26 do 28 stepeni Celzijusa. Najtoplije more je kod Rodosa, dok je voda 26 stepena kod Tasosa, Paralije, Zakintosa, Skijatosa, Soluna, Sartija, Leptokarije, Nei Porija, Neos Marmarasa.

- Temperatura vode u Sartiju je danas nešto niža od proseka ovog dana poslednjih godina. Njegova vrednost je porasla tokom poslednje nedelje, ali je pala u odnosu na pre 20 dana. Pre tačno godinu dana, na današnji dan, temperatura vode na ovom mestu bila je 28 stepeni. Raspon temperature vode u Sartiju u avgustu je od 25 do 29 stepeni – objavljeno je na sajtu o trenutnim temperaturama mora.

Sarti
Sartifoto: Profimedia

Na snazi žuti meteoalarm

Za sutra je za istu destinaciju na snazi žuti meteoalarm zbog visokih temperatura. Maksimalna dnevna temperatura će biti 30 i više stepeni, a lični osećaj će biti da je 36 stepena Celzijusa. Narednih dana se očekuje puno sunca i nezdravo UV zračenje. Temperature će do 21. avgusta biti od 30 do 32 stepena, a zatim sledi blagi pad na 28-29 stepeni uz osećaj da je preko 30 stepeni.

Do kraja avgusta biće sunčano i toplo, a očekuje se da i početak septembra bude topao sa puno sunca.

Bonus video:

00:46

LETO NA PAUZI DO SREDE, A ONDA TEMPERATURE U PORASTU! Meteorolog Ivan Ristić: Početkom sledeće nedelje dolazi AFRIČKI ANTICIKLON

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.