AKO STE SINOĆ PROPUSTILI SPEKTAKL NA NEBU, POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO: Evo do kada će ova MAGIJA trajati (VIDEO)
Kiša meteora, Foto: Profimedia

PRELEPO

AKO STE SINOĆ PROPUSTILI SPEKTAKL NA NEBU, POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDAO: Evo do kada će ova MAGIJA trajati (VIDEO)

Ova čarobna pojava pruža nam priliku da svedočimo stotinama sjajnih meteora koji pretrče noćno nebo

Objavljeno: 20:01h

Svake godine, u avgustu, nebo iznad nas postaje pozornica za neverovatan prirodni spektakl - meteorska kiša Perseida.

Ova čarobna pojava pruža nam priliku da svedočimo stotinama sjajnih meteora koji pretrče noćno nebo. Uzbudjenje među astronomima i zaljubljenicima u svemir raste kako se ova godišnja pojava približava, donoseći sa sobom spektakl koji se jednostavno ne sme propustiti.

Šta su Perseidi?

Perseidi su meteorska kiša koja se dešava svake godine u avgustu, dostižući svoj vrhunac oko 12. i 13. avgusta. Ova pojava nastaje kada Zemlja prolazi kroz ostatak prašine i sitnih čestica koje je ostavila kometa Svift-Tatl tokom svog putovanja oko Sunca. Kada ovi komadići prašine uđu u Zemljinu atmosferu, trenutno se zapale usled trenja i stvaraju svetle meteore ili "padajuće zvezde" koje bljesnu i nestanu za sekund ili dva.

Kako Posmatrati Perseide?

Posmatranje Perseida nije zahtevno - sve što vam je bilo potrebno je tamno mesto, bez previše svetlosnog zagađenja, udobna stolica ili ćebe i malo strpljenja. Najbolje vreme za posmatranje je tokom noći kada je nebo najtamnije, obično nekoliko sati nakon zalaska Sunca.

Posebna Godina za Perseide

Ove godine, meteorolozi i astronomi predvideli su posebno spektakularan prikaz meteorske kiše Perseida. Razlog leži u činjenici da je Mesec bio u fazi mladog Meseca tokom vrhunca Perseida. To znači da je nebo bilo tamnije i bez ometajućeg svetla Meseca, omogućavajući meteorskim zvezdama da sijaju još svetlije.

Do kada će meteorska kiša moći da se vidi?

„Meteorsku kišu možemo praktično videti sa cele površine Zemlje. Treba imati u vidu da kiša Perseidi traje već punih mesec dana i više. Večeras je samo njen maksimum i večeras će se najviše primetiti. Ali to ne znači da ako ne uspete danas možete pogledati sutra, prekosutra pa čak i cele naredne nedelje“, napominje Aleksić.

Bonus video:

00:42

Pogledajte kako se noćas otvorilo nebo nad Beogradom

(Espreso/ Alo/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.