U IVANJICI OTKRIVENE DVE TEŠKE BOLESTI: Ova zanimanja su NAJUGROŽENIJA, evo koji SIMPTOMI se JAVLJAJU!
Bolnica, Foto: Kineski radio Internacional

ovako se prenose

U IVANJICI OTKRIVENE DVE TEŠKE BOLESTI: Ova zanimanja su NAJUGROŽENIJA, evo koji SIMPTOMI se JAVLJAJU!

Prosečan broj obolelih godišnje već dosegnut

Objavljeno:

Kod dva pacijenta sa područja Ivanjice ovog leta registrovana je mišja groznica, dok je kod jednog zabeležena leptospiroza. Reč je o dva teška, infektivna oboljenja, koja se u Srbiji u proseku godišnje javljaju kod 15-ak osoba u slučaju mišje groznice, odnosno kod oko 34 osobe, u slučaju leptospiroze.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od početka ove godine već je zabeleženo 14 obolelih od mišje groznice. Godina koja drži rekord bila je 2014, kada je zabeleženo 52 obolela, odnosno 102 slučaja obolelih od nešto lakše leptospiroze.

To je bila godina poplava, što je povezano sa načinom širenja zareze.

Kako se prenosi?

Čovek se inficira kada dođe u kontakt sa izlučevinama zaraženih jedinki. Oni koji su najugroženiji i podložni ovim infekcijama su ljudi čiji su poslovi vezani za prirodu: šumari, berači šumskog voća, veterinari i poljoprivrednici. Izvor infekcije može biti zemlja, blato ili kontaminirana voda i vazduh.

Mokraća koju izlučuju životinje sadrži taj virus koji se razliva i onda osobe koje imaju neke ogrebotine rukama ili nogama, a ne zaštite tu ranu dozvoljavaju da taj infektivni agens uđe direktno u njihovu krv i tako dolazi do obolevanja.

Inače, reč je o bolesti sa potencijalno smrtonosnim ishodom.

Kako se razlikuju ova dva oboljenja?

Mišja groznica je takva da bolest prolazi kroz 4 faze. Prva faza traje 1-3 dana, karakteriše se iznenadnim skokom temperature do 40 stepeni, glavoboljom, malaksalošću, bolovima u slabinama. Bolesnik je zažaren i otečen u licu, podbuo, inficiranih konjunktiva, moguća je epistaksa (krvarenje iz nosa) i gingivoragija (krvrarenje iz desni), navode iz "Batuta".

Vodeći simptomi druge faze su visoka temperatura, jaki bolovi u slabinama i trbuhu, bolesnik neprekidno povraća i ima proliv, što podseća na hirurško oboljenje.

Ubrzo se javljaju znaci hemoragijskog sindroma u vidu krvavljenja po koži, sluzokožama. Na konjunktivama krvavljenje daje očima tzv. "fenomen zrele višnje". Vrlo često je prisutna hematurija (krv u mokraći), melena (krv u stolici), hematemeza (povraćanje krvi) ili metroragija (obilno menstrualno krvarenje). Znaci bubrežne insuficijencije se manifestuju u vidu azotemije (azotne materije u krvi) i oligurije do anurije (smanjeno ili potpuni prestanak izlučivanja mokraće). Bolesnik ima snižen krvni pritisak, dehidriran je, moguće je šokno stanje koje može biti razlog fatalnog ishoda. Od strane centralnog nervnog sistema su mogući bradipsihičnost, ili meningealna iritacija, duplo viđenje. Ova faza traje 10 dana.

Bolnica, Srce, Operacija, Bolesnik, Zdravlje
foto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

U trećoj fazi uspostavlja se funkcija bubrega, nastaje poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), gubi se otok lica, vraća se apetit i san, dok se četvrta karakteriše postepenim i potpunim oporavkom i traje 1 do 3 meseca.

Kada se osoba inficira leptospirozom period inkubacije je od 7 do 14 dana i bolest protiče kroz dve faze. Prva faza bolesti je septikemična faza. Traje 4-9 dana i karakteriše se naglim početkom bolesti u vidu groznice, jeze, temperature septičnog tipa, glavobolje i bolova u mišićima. Bolovi u mišićima listova i slabina koji se javljaju su veoma patognomonični. Prisutna je anoreksija i povraćanje. Mogu da se jave i znaci oštećenja jetre, centralnog nervnog sistema, bubrega, pluća, gastrointestinalnog trakta. Izgled bolesnika u ovoj fazi je karakterističan. Jaka prokrvljenost konjunktiva podseća na zečje oči. Bolesnik je dehidriran, intoksikovan, sa sniženim krvnim pritiskom. Na kraju ove faze temperatura brzo pada, nastaje kratkotrajan asimptomatski period od 1-3 dana.

Porast temperature označava drugu fazu-imunu fazu koja je u stvari faza organolokalizacije infekta i u kojoj se javljaju specifična antitela, a leptospire nestaju iz krvi i likvora.

Vejlova bolest je težak oblik leptospirozne infekcije kod koga se pored teških toksemičnih simptoma javljaju znaci insuficijencije jetre i bubrega već od trećeg do šestog dana bolesti. Počinje naglo skokom temperature do 40 stepeni, jezom, bolom u mišićima. Javljaju se žutica, uvećanje jetre, porast bilirubina i aminotransferaza. Bubrežna oštećenja se manifestuuju proteinurijom, azotemijom i piurijom (prisustvo proteina, azotnih materija i gnoja u mokraći). Hemoragijske manifestacije koje su podledica difuznog vaskulitisa se javljaju u vidu epistakse (krvarenja iz nosa), hemoptizija (iskašljavanje krvi), hematemeze (povraćanje krvi), melene (krv u stolici), hematurije (krv u mokraći).

Bonus video:

08:59

VIRUS ZAPADNOG NILA SE MANIFESTUJE I DO 14 DANA OD UJEDA KOMARACA! Doktorka otkrila sve što treba da znate o ovoj bolesti

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.