EVO KOLIKO IMA ZARAŽENIH VIRUSOM ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Ovde su registrovani ZARAŽENI KOMARCI!
Komarac / ilustracija, Foto: Mario Saccomano / Alamy / Alamy / Profimedia

GROZNICA ZAPADNOG NILA

EVO KOLIKO IMA ZARAŽENIH VIRUSOM ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Ovde su registrovani ZARAŽENI KOMARCI!

Prema rečima lekara, u letnjim mesecima kada su komarci aktivni, važno je obratiti pažnju na mere prevencije, kao što su izbegavanje močvarnih delova

Objavljeno:

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” (u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2023. godine Instituta za javno zdravlje Srbije) i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) na teritoriji Republike Srbije do 6.8.2023. godine registrovano je ukupno 10 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Obolele osobe su sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog i Sremskog okruga, kao i jedna osoba koja je doputovala iz Nemačke. Kod pacijentkinje hospitalizovane u Kliničkom centru Niš, a kod koje je postavljena sumnja na obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u toku je dodatna laboratorijska dijagnostika u cilju potvrde obolevanja.

Obolele osobe su dominantno muškog pola, prosečne starosti oko 65 godina. Većina obolelih (80%) je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes, hipertenziju). Svi do sada potvrđeni slučajevi imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju.

U sezoni nadzora 2023. godine, do 2.8.2023. godine u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljen je 41 slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji i to: Italija (26), Grčka (11), Francuska (tri) i Mađarska (jedan). Registrovana su i tri smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to u Grčkoj (dva) i Italiji (jedan).

Pacijentkinja / ilustracija
Pacijentkinja / ilustracijafoto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

Prema rečima lekara, u letnjim mesecima kada su komarci aktivni, važno je obratiti pažnju na mere prevencije, kao što su izbegavanje močvarnih delova, redovno prazniti posude u kojima se sakuplja voda, a nalaze se na terasama, prozorima ili u dvorištu... Takođe, ukoliko šetate pored reke, obavezno obucite garderobu dugih rukava i nogavica.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović u razgovoru za "Blic" objašnjava da ovog leta moramo da obratimo pažnju, te podseća da mi imamo registrovane zaražene komarce u Vojvodini, kao i u Beogradu, ali i Nišu, te da će broj zaraženih virusom verovatno porasti.

- Ako imamo zaražene komarce to ukazuje da će biti još obolelih, ali treba znati da je ovo bolest koja prolazi asimptomatski i to u 80 odsto slučajeva, dok nekih 20 odsto ima simptome, kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, povišena temperatura... Nešto ozbiljnije komplikacije mogu se javiti u 1 odsto slučajeva, a tada može doći do neuroloških problema, kada se javlja ukočenost vrata, encefalitis, meningitis, (zapaljenje mozga i moždanica), ali to su ozbiljniji slučajevi koje treba hospitalizovati - kaže profesor Tiodorović.

Groznica Zapadnog Nila je u našoj zemlji prvi put registrovana 2012. godine. Od tada je zabeleženo 1.296 slučajeva infekcije izazvane ovim virusom. Međutim, smatra se da je ovakvih slučajeva bilo više.

Bonus video:

03:50

SVI SU STARIJI OD 50 GODINA I IMAJU PRIDRUŽENE BOLESTI Dr Preveden: Očekujemo nov priliv zaraženih virusom Zapadnog Nila

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.