ŽENA ZARAŽENA VIRUSOM ZAPADNOM NILA U TEŠKOM STANJU PRIMLJENA U UKC NIŠ: Živi u kraju gde ima MNOGO KOMARACA!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

VIRUS ZAPADNOG NILA U SRBIJI

ŽENA ZARAŽENA VIRUSOM ZAPADNOM NILA U TEŠKOM STANJU PRIMLJENA U UKC NIŠ: Živi u kraju gde ima MNOGO KOMARACA!

Stanišić je objasnio da je klima trenutno takva, da je prethodni period bio pun kiše

Objavljeno:

Pacijentkinja zaražena virusom Zapadnog Nila stara 73 godine, koja je hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti UKC Niš pod teškom kliničkom slikom i ima ozbiljnu formu bolesti sa zapaljenjem mozga, rekao je danas za Tanjug lekar UKC Niš Stevan Stanišić.

On je rekao da u kliničkoj slici pacijentkinje dominira poremećaj stanja svesti, dezorijentisanost, glavobolja, povraćanje, pospanost, sve do kome i da je stavljena na respirator jer je dolazilo do poremećaja disanja koje se inače javlja kod zapaljenja mozga.

"Ona je ubrzo nakon skenera mozga, kako bi se isključili drugi uzroci poremećaja stanja svesti, prebačena kod nas pod sumnjom da se radi o nekom ili virusnom ili bakterijskom meningoencefalitisu", rekao je Stanišić.

Dodao je da je to žena koja živi u Žitkovcu kod Aleksinca, u kraju blizu reke gde ima dosta komaraca koji su glavni prenosioci.

"Nama je juče stigla potvrda iz Beograda sa dijagnostike da se radi o virusu Zapadnog Nila. Imamo tri pacijenta sa meningocefalitisom, dva su negativna, ta žena je pozitivna", rekao je Kada je reč o izgledima za oporavak, Stanišić kaže da u lečenju groznice Zapadnog Nila 80 odsto inficiranih nema nikakve tegobe, dok 20 odsto njih ima lakše kliničke slike koje traju nedelju do dve i ljudi se brzo oporave, a neki od simptoma su prema rečima Stanišića, bolovi u mišićima, zglobovima, pospanost, malaksalost.

"Smatra se da jedan na 150 inficiranih pacijenata razvije tešku kliničku sliku, žena koja je primljena kod nas spada u tešku kliničku sliku, a to je klinička slika virusne sepse, virusnog zapaljenja mozga, moždanica sa komom, soporom i najtežim simptomima koji mogu da dovedu do smrtnog ishoda", rekao je Stanišić.

Dodao je da je žena u teškom stanju, na mehaničkoj ventilaciji, da je trenutno hemodinamski stabilna kao i da se nada pozitivnom ishodu.

Prema njegovim rečima, ne postoje antivirusni lekovi koji bi delovali na virus Zapadnog Nila, već je terapija potporna, odnosno davanje svega onoga što nedostaje pacijentu, obaranje temperature, mehaničke ventilacije ukoliko dođe do poremećaja disanja.

Stanišić je objasnio da je klima trenutno takva, da je prethodni period bio pun kiše, kao i da je bilo perioda visokih temepratura koji pogoduju velikom broju insekata, komaraca, krpelja i svih ostalih insekata koji su takođe prenosioci i stoga je teško predvideti da li će doći do povećanja pacijenata zaraženih virusom Zapadnog Nila.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.