IZAŠLA JE DETALJNA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR I OKTOBAR: Šokiraćete se kada vidite kakvo nas vreme čeka
Vreme/Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić, Aleksandra Čolić, Profimedia

POGLEDAJTE!

IZAŠLA JE DETALJNA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR I OKTOBAR: Šokiraćete se kada vidite kakvo nas vreme čeka

Objavljena je prognoza koja će mnoge iznenaditi

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu u kojoj se navodi da će avgust biti topliji i prosečno vlažan sa toplotnim talasima, dok ćemo u prvoj polovini septembra imati nastavak kasnog leta.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.3 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0 ºC, objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Kako se navodi na sajtu, srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7 ºC.

RHMZ navodi i da će mesečna suma padavina tokom avgusta biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. "U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm", objavljeno je.

Sepetmbar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u zapadnoj, jugozapadnoj i južnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar, dok će nastavak kasnog leta biti u prvoj polovini septembra. "Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.0 ºC", piše RHMZ.

RHMZ dodaje i da će u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko pet mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

"Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan. Miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.9 ºC", stoji na sajtu RHMZ.

Bonus video

03:01

OVO JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR: Uskoro prestanak padavina, pa period sunčanih intervala NAJVLJUJE SE NOVO NEVREME

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.