OVO SVI SRBI RADE NA PLAŽI, A OD SAD MOGU DA PLATE DO 3000 EVRA: Komunalci gledaju SVAKI ĆOŠAK, evo tačnih lokacija
Plaža, Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

oprezno

OVO SVI SRBI RADE NA PLAŽI, A OD SAD MOGU DA PLATE DO 3000 EVRA: Komunalci gledaju SVAKI ĆOŠAK, evo tačnih lokacija

Ipak, neke letnje destinacije odlučile su da taj "problem" iskorene

Objavljeno:

Rano ustajanje kako bi trkom otišli do plaže i ostavili peškir ili čak odlazak u toku noći, jer "što je sigurno, sigurno je". Nekad je jedan, a nekad je i više peškira "u igri". Sve zavisi od toga kolika je porodica ili društvo krenulo na letovanje. Sve ovo je česta taktika turista. Ipak, neke letnje destinacije odlučile su da taj "problem" iskorene. Ovo su mesta na kojima ćete ovakav vid rezervacije mesta na plaži debelo platiti.

Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat i Komunalno preduzeće Tivat organizovali su nekoliko akcija uklanjanja peškira, plastičnih boca i drugih predmeta kojima posetioci pokušavaju sebi da „rezervišu“ mesto na plaži.

Ova letnja bitka uobičajena je i na hrvatskim obalama.

Sunčanje, Plaža, More, Leto
foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Kazne u Hrvatskoj

Opština Kolan na Pagu takođe je sprovela akciju sakupljanja peškira s plaže.

- Važno je da svi posetioci plaže budu svesni svoje odgovornosti prema okolini i drugim ljudima i pridržavaju se pravila kako bi se stvorilo ugodno i sigurno okruženje za sve. Uklonjene predmete možete pokupiti ispred igrališta u Mandrama, saopštili su iz Opštine.

Na Novom Vindolskom „ostavljače“ rekvizita na plaži čekaju kazne od oko 200 evra.

- Dođemo i nemamo gde da se smestimo, zapravo je tolika gužva. Isto kad se ide u vodu, ljudi su postavljali peškire, ne možeš proći do mora“, izjavila je Dragica Hakalović iz Slovenije.

Kako iz Opštine smatraju, turisti su preterali, pa tako, svako jutro oko šest, komunalni redari ostavljene peškire odnose u nekoliko kilometara udaljeno skladište, ali vlasnici po njih retko dolaze.

Zbog ove, sve češće prakse, došlo je i do incidenta.

Naime, nepoznati muškarac je stavio plastičnu ležaljku preko peškira, koju je potom u besu bacio u more i pozvao komunalnu policiju.

„Slikaj, slikaj, dolazi komunalna. Ne stavljaj stvari na moje stvari. Dobro sam te upozorio“, čuje se na snimku koji je objavio Jutarnji list, dok se u pozadini vidi muškarac koji vadi ležaljku iz mora i vraća je na plažu, ovoga puta pored peškira.

Barselona
foto: Promo

Rat ovakvim posetiocima plaže objavljen je i u mestima oko španskog grada Malage.

Kazne u Španiji

Tamo turisti na plaži ostavljaju čak i suncobrane. Ta, sve raširenija praksa, sada može da ih košta i do 300 evra.

Takozvani „rat suncobranima“ godinama je uobičajena praksa u Levanteu, jugoistočnoj španskoj obali, gde ranoranioci ostavljaju svoje stvari na plaži, ponekad i u zoru, kako bi imali dobro mesto na pesku pre nego što nastane gužva.

Stanovnici grada Alikantea završili su i u britanskim novinama pod optužbom da zauzimaju pozicije na prvoj prvoj linii „fronta“ pre izlaska sunca kako bi turiste lišili komada peska.

Mesta Algarobo, Velez Malaga i Toroks odobrila su novčane kazne do 300 evra za one koji ostavljaju svoje stvari bez nadzora s jedinom svrhom čuvanja mesta na plaži. Pritom su sledili primer iz okoline Valensije, sa spomenute obale Levantea, gde mesta Kulera, Oropesa i Kalpe primjenjuju strože kazne koje dosežu 3.000 evra za istu praksu.

- Nepošteno je da prva linija uz more, koju svi toliko žele, bude rezervisana. Redovno pronalazimo napuštene stolice, suncobrane i druge stvari, rekla je Vanesa Lopez, zadužena za plaže u gradskoj skupštini mesta Toroks za novinsku agenciju EFE.

Lopez kaže da mesto sada ima pravilnik o zabrani „rezervacije fizičkog prostora na plažama, u bilo koje doba dana ili noći, stavljanjem u pesak bilo koje vrste predmeta ili stvari bez fizičke prisutnosti vlasnika“.

Dubrovnik
foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Mera je rezultat „brojnih pritužbi“ stanovnika i kupača koji tvrde da je prvi red obale satima zauzet bez prisutnosti vlasnika tih objekata.

U Toroksu lokalna policija patrolira plažom kako bi proverila poštuju li se propisi. Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika. Ako ih žele vratiti, vlasnici moraju platiti cenu preuzimanja između 30 i 50 evra, zavisno od lokacije.

Vlasnici mogu preuzeti svoje stvari u policijskoj stanici u roku od 14 dana, pre nego što steknu kategoriju „otpada“.

Ovim merama mesta žele da garantuju korišćenje plaža kao javno dobro, sprečavajući rezervaciju prostora i pružajući svim građanima jednake mogućnosti uživanja u pesku i moru.

- Rezervisanje mesta uopšte nije dobro jer nas ima mnogo na plaži, kaže Angela, stanovnica Toroksa koja podržava usvajanje mera za sprečavanje ove prakse, iako kaznu smatra „malo preteranom“. Ona se zalaže za povećavanje svesti građana o pravilnom korišćenju javnog prostora.

00:26

Stablo palo na zgradu u Pančevu

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.