KO JE ZARAVO BILA MARIJA MAGDALINA: Mučili su je zli dusi pa je Isus ISCELIO, znamo je kao Blagu Maru
Crkva, Foto: Filip Plavčić

svetica

KO JE ZARAVO BILA MARIJA MAGDALINA: Mučili su je zli dusi pa je Isus ISCELIO, znamo je kao Blagu Maru

U mladosti je bila bolesna, pa je potražila pomoć od Isusa Hrista koji je boravio u njenom rodnom mestu

Objavljeno:

Blaga Marija je hrišćanski i narodni praznik koji se praznuje 4. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Ovaj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalinu, češće nazivanu Marijom Magdalenom, a po narodnom verovanju je sestra Ilije Gromovnika i Ognjene Marije.

Ona je rodom bila iz gorskih predela Sirije, današnjeg severnog Izraela, iz grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalina, odnosno kako se češće izgovara - Magdalena. U mladosti je bila bolesna, pa je potražila pomoć od Isusa Hrista koji je boravio u njenom rodnom mestu i, po predanju, uspeo da je isceli. Kasnije je, u znak neizmerne zahvalnosti što ju je oslobodio zlih duhova, postala njegova učenica, pratila ga i slušala njegove propovedi.

crkva, manastir
foto: Profimedia

Posle Hristovog vaskrsenja, Marija Magdalina postaje propovednica, putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Ona je tada optužila prokuratora Pontija Pilata koji je, prepustivši svetini da odluči ko treba da postrada - Isus ili lupež, izrekao smrtnu kaznu Isusu Hristu. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova.

Jevanđelje po Luki pominje Mariju kao jednu od žena koje su putovale sa Isusom, ukazujući najverovatnije na njeno imućstvo. Luka kaže da je Magdalenu mučilo sedam zlih duhova (besova), od kojih ju je Isus oslobodio, a smatrali su je ravnom apostolima.

Blaga Marija
foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Po narodnom verovanju, Blaga Marija bila je sestra Ognjene Marije i Ilije Gromovnika. Kako je Ilija Gromovnik bio najmlađi, uvek bi, dok je bio dečak, zapitkivao sestre kad mu je rođendan, ali one nisu htele da mu kažu. Kad bi mu na dan rođendana tek u večernjim satima rekle da mu rođendan odmiče, on bi se razljutio i "prosipao" munje i gromove.

Marija Magdalina, odnosno Marija Magdalena koju znamo kao Blagu Mariju preminula je u Efesu, a njene mošti su kasnije prenete u Carigrad. Na obodu Maslinske gore kod Jerusalima podignuta je crkva u njenu čast.

05:18

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE TROJERUČICE U VAZNESENJSKOJ CRKVI: Vernici širom Srbije dolaze da se poklone ikoni sa Hilandara

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.