U OVIM SLUČAJEVIMA NEĆE BITI POTREBAN POTPIS ZA SMEŠTANJE DETETA U PSIHIJATRIJSKU USTANOVU: Ministarka objasnila
Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, Foto: Nemanja Nikolić

promene

U OVIM SLUČAJEVIMA NEĆE BITI POTREBAN POTPIS ZA SMEŠTANJE DETETA U PSIHIJATRIJSKU USTANOVU: Ministarka objasnila

Ako psihijatrijski konzilijum odluči da je određena osoba opasna po okolinu i po sebe, neće morati da postoji saglasnost

Objavljeno: 13:51h

Ministarstvo zdravlja danas je otvorilo javnu raspravu o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Raspravi je prisustvovala i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić koja je istakla za Telegraf.rs da u određenim slučajevima nije neophodan potpis roditelja za smeštaj deteta u psihijatrijsku ustanovu, i to ukoliko psihijatrijski konzilijum odluči da je pojedinac opasan po okolinu i sebe.

Na pitanje Telegrafa da li će ubuduće biti potreban potpis roditelja ili staratelja da bi se dete za koje se sumnja da je počinilo krivično delo smestilo u psihijatrijsku ustanovu, Grujičić je navela da je u drugim članovima iz postojećeg Zakona iz 2013. godine tačno definisano kada je neophodan pristanak staratelja ili samog pacijenta, u zavisnosti od uzrasta, a kada ne.

- Ako psihijatrijski konzilijum odluči da je određena osoba opasna po okolinu i po sebe, neće morati da postoji saglasnost. Videćete da se većina naših promena odnosi na konzilijarno odlučivanje i zaista mislim da je s obzirom na ogromnu odgovornost koja sada leži na našim dečijim psihijatrima, potrebno da to bude konzilijarna odluka - rekla je ona.

Danica Grujičić
foto: Nemanja Nikolić

Nakon što su iznete kritike i predlozi o izmenama Nacrta, ministarka je odgovarala i na pitanja novinara, a između ostalog dotakla se i pisanja medija o dečaku K.K, koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar". Ovim putem, ona je zamolila medije da prestanu da ga objavljuju na naslovnim stranama, pre svega zbog dece i porodica koje su najviše pogođene tragedijom.

- Rekla sam u startu kada je K.K. legao na Dečiju kliniku da će taj proces trajati dugo i da se ne može na osnovu nedelju ili dve nedelje doći do razloga zbog čega je došlo do takve tragedije. Ja molim medije da ne objavljuju izmišljotinem da je on rekao ovo ili ono, a to nema veze sa mozgom. Prosto se čudim kako glavni urednici dozvoljavaju da se izmiškljotine štampaju na naslovnim stranama. Molim vas, ako treba zvanično saopštenje, nešto što ne zadire u prava o zaštiti ličnosti, mi ćemo se konsultovati sa kolegama, daćemo vam informaciju, ali ovo što se sada radi ne znam ni kako da nazovem. Kumila sam i molila od početka da se skine sa naslovnih strana pogotovo jer su ostala deca i porodice koje su izgubile nekoga pod užasnom presijom preko mreža, pretnjama... Ovo je moje preklinjanje da prekinete da pišete o tome. Ovo nisu restriktivne mere, to su mere lečenja za nekoga ko može biti opasan po sebe i druge - navela je Grujičić.

03:47

Ministarka zdravlja Danica Grujičić: Ovo je najstrašnije iskustvo koje sam doživela

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.