SRPKINJA DOŽIVELA NEVIĐENU NEPRIJATNOST NA GRANICI: Za sve je kriv PASOŠ, obavezno PROVERITE OVO pre PUTA!
Pasoš, Foto: RINA

PROVERITE PRE PRELASKA GRANICE

SRPKINJA DOŽIVELA NEVIĐENU NEPRIJATNOST NA GRANICI: Za sve je kriv PASOŠ, obavezno PROVERITE OVO pre PUTA!

Za prelazak granice potreban je neoštećen pasoš

Objavljeno: 17:35h

Službenici na makedonskoj granici su jednoj državljanki Srbije prilikom lupanja pečata polomili prednju stranu pasoša. Tom prilikom su joj rekli da će morati da ga zameni jer sledeći put neće moći da pređe preko granice jer je isprava oštećena.

Iako je datum na pasošu važeći to nije dovoljno da i putna isprava bude takva. "Za prelazak državne granice Republike Srbije potrebna je važeća, odnosno, u konkretnom slučaju neoštećena putna ili druga isprava propisana za prelazak državne granice Republike Srbije", objašnjeno je za MONDO iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

S obzirom na navedeno, oni koji planiraju da putuju van granica Srbije pored datuma treba da provere da li je pasoš oštećen. Žena kojoj je službenik na granici oštetio putnu ispravu se zapitala ko treba da snosi trošak koji je tom prilikom nastao.

Izbacivanje pecata, pasos
foto: Profimedia

"U slučaju oštećenja pasoša na način da ne može služiti svojoj svrsi, imalac pasoša se može obratiti nadležnoj organizacionoj jedinici ovog Ministarstva, po mestu prijavljenog prebivališta, radi podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša. Troškovi izdavanja pasoša će se ceniti u skladu sa utvrđenim činjenicama o oštećenju pasoša", objašnjeno je za naš portal iz MUP-a.

Ako pasoš važi svega narednih šest meseci plaća se taksa od 3.600 dinara, a ako je do isteka ostalo više od šest meseci onda je taksa 4.200 dinara. Međutim, ukoliko je pasoš izgubljen mora na sve to da se plati taksa od 900 dinara. Inače, državljani Republike Srbije koji se zateknu u inostranstvu sa oštećenim pasošem Republike Srbije, koji ne može služiti svojoj svrsi, mogu se obratiti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi podnošenja zahteva za izdavanje novog pasoša, odnosno putnog lista radi povratka u Srbiju, a što je u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, kako nam je objašnjeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su za MONDO objasnili kako izgleda procedura u slučaju da se državljanima Srbije pasoš ošteti u inostranstvu. "Ukazujemo da je potrebno da se državljanin Republike Srbije, sa oštećenom putnom ispravom, obrati najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Ukoliko to bude potrebno, nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo će državljaninu Republike Srbije izdati putni list, odnosno putnu ispravu koja se izdaje radi povratka u Republiku Srbiju", navedeno je iz pomenutog Ministarstva.

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.