CIKLON I HLADNI FRONT ODUVALI VRUĆINE IZ SRBIJE, ALI NE ZADUGO: Evo kada se opet očekuju temperature od 35 STEPENI
Vrućine, Foto: Vladimir Sporčić, Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

koančno zahlađenje

CIKLON I HLADNI FRONT ODUVALI VRUĆINE IZ SRBIJE, ALI NE ZADUGO: Evo kada se opet očekuju temperature od 35 STEPENI

Danas će duvati i umeren do pojačan severozapadni vetar, na istoku Srbije jak

Objavljeno:

Srbija je u poslednja dva dana bila pod uticajem ciklona, koji se svojim centrom premeštao preko našeg područja. U utorak je naša zemlja bila u prednjem delu ciklona, uz snažna južna strujanja i temperature i do 39°C, dok smo u sredu bili u zadnjem delu ciklona, pa je nakom prodora hladnog fronta i prodora osetno svežije vazdušne mase temperatura opala za 10 do 15 stepeni. Ciklon i hladni front doneli su Srbije i pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode.

Danas su ciklon i hladni front odmakli istočnije od našeg područja, ali Srbija i dalje ostaje pod sistemom severnog strujanja, uz prilic svežije vazdušne mase sa severa. Očekuje se smena i sunčanih intervala, a maksimalna tempeatura biće od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Danas će duvati i umeren do pojačan severozapadni vetar, na istoku Srbije jak.

Dalji porast vazdušnog pritiska je i dalji uvod u stabilizaciju vremena.

Toplo vreme u Beogradu
Toplo vreme u Beogradufoto: Tamara Trajković

U noći ka petku biće vedro, pa će jutro u petak biti vrlo sveže, u dolinama i kotlinama sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 8 do 15°C, tako da će se i u nekim gradovima na jugu i na zapadu Srbije spustiti ispod 10°C, a na Kopaoniku i na Pešetru i na 5°C.

Već tokom dana biće toplo, uz pravo letnje i sunčano vreme. Maksimalna temperatura biće od 28 do 30°C, u Beogradu do 29°C.

Za vikend sunčano i veoma toplo. Već u subotu maksimalna temperatura biće iznad 30°C, a u nedelju od 31 do 35°C.

Nažalost, krajem dana i tokom večeri do severozapadnih, a tokom noći i do ostalih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanja vetra na pojačan severozapadni.

U ponedeljak promenljivo oblačno i svežije, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a temperatura će biti u padu za 7-8 stepeni.

U utorak sunčano i toplije, ali već u noći ka sredi i u sredu novo prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Pljusak
Pljusakfoto: Zorana Jeftić

Dakle, nakon osveženja pred nama je period letnjeg vremena sa normanim temperaturnim vrednostima, uz dva-tri stabila dana, koji će biti prekidani prododrima hladnog fronta, uz prolazna osveženja i pljuskova sa grmljavinom.

Dobra vest je da nas u narednom periodu ne očekuje opasnost od jačih nepogoda i superćelijskih oluja.

Prema trenutnim prognozama, u narednih 10 dana ne očekuje nas toplotni talas sa vrlo visokom temperaturama.

Narednih dana zbog sunčanog vremena preporučuje se oprez zbog vrlo visokog indeksa UV zračenja, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne prpeoručuje izlaganje sucnu duže od 10 minuta.

Bonus video:

03:31

U SREDU OLUJNI I ORKANSKI VETROVI! Meteorolog najavio novo nevreme i prokomentarisao poređenje oblaka sa atomskom bombom

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.