VRLO NIZAK VODOSTAJ NA OVIM REKAMA U SRBIJI: Zabranjeno je NAVODNJAVANJE, obratite pažnju!
Vodostaj / ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

suša uzrokovala smanjenje vodostaja

VRLO NIZAK VODOSTAJ NA OVIM REKAMA U SRBIJI: Zabranjeno je NAVODNJAVANJE, obratite pažnju!

Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzrokovali su niske vodostaje reka, ali i zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode na pojedinim akumulacijama

Objavljeno:

Suša koja traje već mesecima unazad (od početka godine uz izuzetak aprila kada govorimo o Vojvodini), kao i često visoke temperature od juna, uzrokovale su značajno smanjenje ionako niskog vodostaja na rekama.

RHMZ Srbije je saopštio da su vodostaji na Dunavu, kao i na Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Begeju su se vrednosti vodostaja približili minimalnim srednjim mesečnim vrednostima, odnosno biološkom minimumu (95% ne obezbeđenosti).

Prognoza vodostaja
Prognoza vodostajafoto: Printscreen/Vojvodinameteo

Najkritičnija situacija je na reci Savi, kao i na banatskim vodotocima. Situacija je dosta loša i na gornjem toku Dunava kroz Srbiju. Biološki minimumi utiču na kvalitet vode u rekama i oko njih, a što prvenstveno znači nedostatak kiseonika i veliku šansu za pomor ribe, i ostalog biljnog i životinjskog sveta. Takođe, vodosnabdevanje može biti ugroženo.

Podsećamo, veće suše su zabeležene 2003, 20011 i 2012. godine, a među najsušnije godine od 2000. godine će se svakako svrstati i tekuća godina. Ukoliko se sušno vreme nastavi i tokom avgusta, velika je verovatnoća i da će ovo biti najsušnija godina u poslednjih 20., sa najvećim posledicama.

Zabrana navodnjavanja iz akumulacija MORAVICA, ZOBNATICA I SAVA

Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzrokovali su niske vodostaje reka, ali i zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode na pojedinim akumulacijama.

S obzirom na to da se nivo vode na akumulacijama Moravica, Zobnatica i Sava spustio na biloški minimum, pokrajinska vodna inspekcija je naložila obustavu navodnjavanja iz navedenih akumulacija. Iz ovih akumulacija navodnjavalo se 3.200 hektara, a zabrana će biti na snazi sve dok se nivoi vode ne povećaju – stoji na sajtu VodaVojvodine.

Otežavajuća okolnost je činjenica da se ni jedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uslova, odnosno od padavina.

Imajući ovo u vidu, ali i sve učestalije i intenzivnije sušne periode, JVP „Vode Vojvodine“ u poslednje vreme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.

Trenutno se iz HS DTD, regionalnih i dvonamenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bez obzira na izuzetno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže je stabilno.

Bonus video:

01:11

NIZAK VODOSTAJ U BUGARSKOJ OTEŽAO PLOVIDBU! Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj: To nam je prouzrokovalo određene probleme

(Espreso / Vojvodinameteo, Jovan Čabrilo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.