KA SRBIJI IDU NOVE VREMENSKE NEPOGODE: Na udaru ovi delovi zemlje, pripremite se na vreme!
Superćelijska oluja, Foto: Zorana Jevtić

VREME U SRBIJI

KA SRBIJI IDU NOVE VREMENSKE NEPOGODE: Na udaru ovi delovi zemlje, pripremite se na vreme!

Maksimalna temperatura biće od 33°C na severozapadu do 37°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 35°C

Objavljeno:

Srbija se još nije oprovila od olujnih nepogoda od srede i jos zbraja štete, a već se očekuju nove. Nažalost, delove naše zemlje večeras i sutra pogodiće jake grmljavinske nepogode.

Današnji dan proteći će u Srbiji u znaku sunčanog i veoma toplog vremena.

Maksimalna temperatura biće od 33°C na severozapadu do 37°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 35°C.

Inače, tokom današnjeg dana preko područja Alpa ka severozapadu Balkana ponovo će se prebacivati hladni front i svežija vazdušna masa, koja će dolaskom iznad veoma tople podloge i atmosfere da stvara snažne grmljavinske oluje.

Za područje od Alpa preko Austrije, Slovenije, severa Hrvatske i Bosne preko Panonske nizije i severnih i centralnih predela Srbije pa sve do Rumunije objavljena je ogromna opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom i olujnom vetrom. Za severne predele Italije i severni deo Jadrana objaveljen je najveći stepen upozorenja na nepogode sa orkanskim olujama, dok je srećom za ostale napomenute predele i Srbiju ta opasnost za stepen manja, ali situacija opet može biti kritična.

Dakle, snažna nestabilnost sa severa Italije, Alpa i severnog Jadrana krajem dana i tokom večeri stići će i do Srbije.

Na udaru će se ponovo naći severni i zapadni predeli Srbije, uz pojavu pljuskova sa grmljavinom, da bi se potom pljuskovi sa grmljavinom proširili i na šire područje Beograda i centralne Srbije.

Pljuskovi sa grmljavinom povremeno se u ovim predelima očekuju i u noći ka suboti i u subotu ujutro i delom prepodneva.

Kiša, Padavine, Oblačno, Oblačno vreme, Pljusak, kisa
foto: Zorana Jeftić

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom očekuje se u Vojvodini, Beogradu, Podrinju, Mačvi, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju, u Kolubarskom i Braničevskom okrugu i na zapadu Srbije.

U tim predelima lokalno može doći do razvijanja superćelijskih oluja, ali sama lokacija i udar mogu se znati i odrediti nekoliko sati ranije.

Na ovom području lokalno može biti grada i olujnih vetrova sa udarima preko 100 km/h, a u predelima sa najobiljnim pljuskovima moglo bi da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Na jugu i jugoistoku Srbije ostalo bi i dalje suvo, vedro i veoma toplo.

U subotu od sredine dana širom Srbije očekuje se uglavnom pretežno sunčano, samo pred kraj dana nan jugozaapdu lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 28°C na severozapadu Srbije do 36°C na jugu Srbije, u Beogradu oko 30°C.

Nažalost, krajem dana i tokom večeri na severu Srbije ponovo se očekuje naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, uz uslove i za grmljavinske nepogode, naročito na području Vojvodine.

U nedelju ujutro prestanak pljuskova i smanjenje oblačnosti, pa će tokom dana biti sunčano i vrlo ugodno, uz temperature oko 30°C.

Dakle od petka krajem dana do nedelje ujutro u svim napomenutim predelima gde postoji mogućnost olujnih nepogoda, preporučuje se oprez i izbegavanje boravka na kritičnim mestima. Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju.

Nema mesta panici, samo se treba prilagoditi aktuelnim vremenskim (ne)prilikama i redovno pratiti upozorenja na opasnost od nepogoda. U pitanju su potpuno prirodne pojave, iako retke, ali su uobičajene za ovo doba godine u našim predelima.

Početkom sledeće sedmice u Srbiji će ponovo biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35°C, a u utorak i od 35 do 40°C, u Beogradu do 38°C.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se osveženje, pa će u četvrtak biti hladnije za oko 10 stepeni, tako da bi potom do kraja jula temperature ostale oko 30°C, što su ujedno u prosečne vrednosti tokom našeg leta.

01:00

OD SUPERĆELIJSKE OLUJE MOŽE NASTATI TORNADO! Stručnjak: Na radaru smo uočili odraz luka, što signalizira IZRAZO JAK VETAR

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.