DA LI POSTOJI ZAŠTITA OD SUPERĆELIJSKE OLUJE? Oglasio se meterolog Mihajlović, JEDNA STVAR JE KLJUČNA!
Goran Mihajlović, Foto: Kurir televizija

NEVREME U SRBIJI

DA LI POSTOJI ZAŠTITA OD SUPERĆELIJSKE OLUJE? Oglasio se meterolog Mihajlović, JEDNA STVAR JE KLJUČNA!

Mihajlović je ocenio da se za ovu situaciju juče može reći da je savršeno prognozirana

Objavljeno:

Meteorolog Goran Mihajlović izjavio je danas da je apsolutna zaštita od superćelijske oluje nemoguća zbog njene jačine, ali je ključna informisanost o tome kada i gde će se desiti nepogoda.

Kada je reč o superćelijskoj oluji, Mihajlović kaže da je to zapravo tip olujno grmljavinske nepogode i to onaj najintenzivniji i najviši i po vremenskom trajanju i po intenzitetu.

- Kao što ste videli ova pojava koju smo zabeležili je počela u Sloveniji u ranim prepodnevnim satima, u popodnevnim satima zahvatila je Zagreb, preko cele Hrvatske, dakle putanja od gotovo 1.000 kilometara. Na tom putu superćelijska nepogoda je imala i nešto intenzivnije i manje intenzivne faze, ali u svakom slučaju dovoljno intezivne i razarajuće - kazao je Mihajlović.

Ono što je uzrokuje nastanak superćelijske oluje, kako je objasnio, jeste sudar toplog i hladnog vazduha, različit smer vetra po visini, dovoljno vlage, velika razlika u temperaturi koja generiše izuzetnu energiju i vrtložna kretanja koja za posledice imaju olujni, a na momente i orkanski vetar.

1 / 8 Foto: Kurir/Privatna arhiva

Ističe da je apsolutna zaštita od superćelijske oluje nemoguća, s obzirom da se radi o izuzetno snažnoj vremenskoj pojavi, već je ključna informisanost o tome kada i gde će se desiti nepogoda.

Mihajlović je ocenio da se za ovu situaciju juče može reći da je savršeno prognozirana, i vreme, i početak, i trajanje, kao i sam intenzitet pojave.

- Štetu nije pravio grad u ovoj situaciji. Imali smo olujni i orkanski vetar koji je najviše štete načinio i u tom smislu ne možemo govoriti samo o protivgradnim raketama. Sama pojava grada jeste zabeležena u nekim delovima, ali nije bila tako značajna kao prošle nedelje, kada smo na području Vojvodine imali veću štetu od grada nego što je bilo od olujnog vetra - naveo je meteorolog.

Kada je reč o ovakvim fenomenima, kaže da postoji zabeležena istorija merenja i da 150 godina meteorologije i podataka govori da je bilo sličnih vremenskih nepogoda, poput nevremena u Lazarevcu pre nekoliko godina, u mestu Šopići, kada je jedan šleper prevrnut od siline vetra, kao i manja tornada koja su se javljala u Vojvodini.

Bonus video:

00:28

Nevreme na autoputu

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.