POLA SRBIJE SUTRA ĆE BITI U NAJVIŠEM STEPENU UPOZORENJA: Tri dana STREPNJE od SUPERĆELIJSKE OLUJE!
Nevreme / ilustracija, Foto: Printscreen

(ne)vremenska prognoza

POLA SRBIJE SUTRA ĆE BITI U NAJVIŠEM STEPENU UPOZORENJA: Tri dana STREPNJE od SUPERĆELIJSKE OLUJE!

Superćelijska oluja napravila je haos u Sremskoj Mitrovici gde je danas proglašena vanredna situacija

Objavljeno:

Superćelijska oluja napravila je haos sinoć u Srbiji, ostavila za sobom apokaliptične scene kakve do sada nikada nismo videli i nanela ogromnu štetu, a prema aktuelnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), razorno nevreme koja ovakva oluja donosi moguće je i danas i sutra, ali i u subotu. Prema aktuelnim upozorenjima, petak je najkritičniji dan od ova tri.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) su najavljujući superćelijsku oluju poručili da će razvoji superćelijskih oblaka sve do subote, 22. juna, lokalno biti "veoma snažni i brzopokretni", premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s) i orkanske udare vetra (> 28 m/s).

Superćelijski oblaci nepredvidivi

Ono što je veliki problem kod ovakvih jakih oluja, kakvu ne pamtimo, jeste to što su superćelijski oblaci nepredvidivi.

Meteorolozi RHMZ napominju da je tačnu lokaciju nastanka, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti i da će iz tog razloga "za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred".

Šta nas čeka danas i večeras

Prema poslednjoj najavi meteorologa RHMZ, objavljenoj jutros u 8.10 časova, danas u toku jutra i prepodneva na području centralne, istočne i jugoistočne Srbije biće mestimično kišovito sa lokalnim plјuskovima s grmlјavinom, dok se na severu i zapadu zemlјe u većini mesta očekuju suvo vreme sa ređom pojavom kratkotrajne kiše. Na području Beograda i šire okoline, navodi se da će ponegde će doći do slabe kratkotrajne kiše.

Kako za Telegraf piše Đorđe Đurić, meteorolog, kasnije posle podne u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Ovaj sistem pred kraj dana i tokom večeri premeštaće se preko centralne Srbije prema severu i Vojvodini. Srećom, naglašava, ne očekuju se grmljavinske oluje poput jučerašnjih.

Sutra pola Srbije u najvišem stepenu upozorenja na nepogode

Za sutra se još ne navodi detaljnije u samim meteorološkim najavama, ali meteoalarm za petak najavljuje veoma opasno vreme u polovini Srbije, odnosno upaljen je najviši stepen upozorenje na nevreme i to zbog očekivanih velikih količina padavina - 30 litara do 3 sata.

Tako su delovi Srbije - Vojvodina, Zapadna Srbija, područje Beograda, kao i jugozapadni delovi Srbije na sutrašnjoj mapi obojeni u crveno, što znači da će vreme biti vrlo opasno. "Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se u objašnjenju na sajtu RHMZ za crveni, najviši stepen upozorenja.

U ovim delovima Srbije važi i narandžasti meteoalarm, koji takođe označava opasno vreme, ali zbog očekivanog grada i grmljavina.

Ostatak Srbije je sutra pod narandžastim meteoalarmom zbog najavljenih grmljavina, kiša, ali i visokih temperatura.

1 / 6 Foto: printscreen/twitter/@protivdictature

Za sada nije poznato kada tačno stižu ove velike padavine i odakle nam stiže superćelijski oblak i kuda će ta oluja protutnjati, jer kao što smo rekli, oni su vrlo nepredvidivi.

Da nam superćelijska oluja preti i sutra i u subotu, najavio je pre juče i meterolog Marko Čubrilo, jer "jer imamo slične parametre kao prošlog četvrtka". Podsetimo, tada smo prvi put imali susreta sa superćelijskim oblacima i jakim nevremenom koje je takođe napravilo veliku štetu u dobrom delu Srbije.

Hoćemo li i u avgusti imati superćelijske oluje

A šta se dešava dalje, hoće li ovoga biti i dalje tokom leta? Čubrilo nam i na to daje odgovor:

- U avgustu, pošto će temperatura ipak biti niža i ako bude promenjivije vreme, verovatnoća za jake oluje je manja. Manje je uslova za njihova formiranje, a jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrednosti, onda može biti zaista snažno nevreme, ali mislim da će u avgustu biti znatno manje opasnosti od superćelijskih oluja – smatra Čubrilo.

Superćelijska oluja napravila je haos u Sremskoj Mitrovici gde je danas proglašena vanredna situacija.

Bonus video:

03:35

VREMENSKA PROGNOZA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Upozorenje stoji do subote, a OVI DANI DONEĆE VREMENSKI PREOKRET

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.