SUPERĆELIJSKA OLUJA STIŽE U SRBIJU ZA SAT VREMENA: Evo koliko je OPASNA, u Hrvatskoj je već napravila KATASTROFU
Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

obratite pažnju!

SUPERĆELIJSKA OLUJA STIŽE U SRBIJU ZA SAT VREMENA: Evo koliko je OPASNA, u Hrvatskoj je već napravila KATASTROFU

Problem sa superćelijskim oblicama je taj što su nepredvidivi, stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu gde i kada će se tačno pojaviti i šta će napraviti

Objavljeno:

Superćelijska oluja sve je bliža Srbiji, očekuju se da će se crni superćelijski oblaci nadviti nad Srbijom između 19 i 20 sati, a ono što oni donose jeste jako nevreme koje bi moglo da bude kao ono koje smo imali prošle nedelje. Tada smo svedočili apokaliptičnim scenama, najviše u Vojvodini - kuće su nakon ogromnog grada izgledale kao izrešetane gelerima, pljusak je bio toliko jak da su ulice za tili čas bile pretvorene u jezera, a orkanski vetar je rušio sve pred sobom.

- Jako grmljavinsko nevreme iz Zagrebačke regije u Hrvatskoj brzo se izmešta ka Osječkoj regiji. Do granice sa Srbijom nailazak grmljavinskog sistema očekuje se oko 19 časova - najpre će zahvatiti zapadne delove Vojvodine, Mačvu i donje Podrinje - navodi se u najnovijem upozorenju koje je izdao RHMZ.

Problem sa superćelijskim oblicama je taj što su nepredvidivi, stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu gde i kada će se tačno pojaviti i šta će napraviti, mada najnoviji proračuni govore da su već uveliko krenuli iz Slovenije, u Hrvatskoj već prave haos i da se nad Srbijom očekuju između 19 i 20 časova. Ono što je sigurno, to je da su i te kako jaki i da donose izuzetno jako nepogode.

Tri dana upozorenja na superćelijske oluje

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je danas upozorio na vremenske nepogode koje se odnose na period od 19. do 22. jula. Dakle, superćelijski oblaci će, prema vremenskoj prognozi naših meteorologa, praviti nam haos povremeno tokom tri dana!

- Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada, i uz kratkotrajno olujne, izolovano i orkanske udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka – upozoravu RHMZ na svom sajtu.

Donose jake pljuskove, grmljavinu, grad...

Prema vremenskoj prognozi Marka Čubrila, danas posle sunčanog dana i ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima, "stvorili su se uslovi za naglu destabilizaciju atmosfere nad Slovenijom i krajnjim severozapadom Hrvatske".

"Ima povoljnih izgleda da se u tom delu regiona formira jak grmljavinsko olujni sistem koji bi se zatim dosta brzo premeštao na jugoistok i oko 19 časova bi stigao do istoka Hrvatske, severa i severoistoka BiH, vrlo brzo posle toga bi zahvatio Vojvodinu i severozapadni deo Srbije da bi se negde oko ponoći premestio i preko istočne Srbije", navodi on u najnovijoj današnjoj prognozi.

Kako kaže dalje, ma svom putu bi doneo, a na kratko u zoni fronta i orkanski seveorozapadni vetar sa udarima i do 27m/s, snažne grmljavinske pljuskove, lokalnu pojavu grada i vrlo obilne kiše. On, međutim ne može sa sigrnošću da tvrdi hoće li ovaj sistem ponovo prerasti u superćelijsku oluju, ali ističe da su "faktori za njeno formiranje, na žalost, povoljni i sada je sve na prirodi i kako će se slojevi atmosfere ponašati kada jača destabilzacija krene".

Razorne oluje i sutra i u petak, treba li i za dalje da strahujemo?

On još dodaje da može biti ponovo problema i superćelijskih oluja ove sedmice ne samo danas, već i u četvrtak i petak, "jer imamo slične parametre kao prošlog četvrtka".

- U avgustu, pošto će temperatura ipak biti niža i ako bude promenjivije vreme verovatnoća za jake oluje je manja. Manje je uslova za njihova formiranje tada, a jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrednosti, onda može biti zaista snažno nevreme, ali mislim da će u avgustu biti znatno manje opasnosti od superćelijskih oluja – kaže Čubrilo.

Šta su superćelijski oblaci i oluja

Meteorolog Nedeljko Todorović za Blic objašnjava šta su zapravo superćelijski oblaci. Kako kaže, u pitanju je jak grmljavinski oblak koji je izuzetno izražen i zato se zove superćelija. Naime, grmljavinska ćelija je kod njega velika u odnosu na manje kada su intenziteti pljuska, grada i grmljavine manji.

- Superćelija znači jaka grmljavinska ćelija i oblak. Prisutan je svuda na zemaljskoj kugli i to nije ekskluziva, samo je u pitanju jak grmljavinski oblak i u nekim regionima je malo jači. Ima ga u i Africi svaki dan, javlja se i u Rusiji, Skandinaviji, Americi - kaže Nedeljko Todorović.

Javlja se i kod nas, a leti je redovna pojava. Prošle sedmice kada su na udaru bili delovi Vojvodine bilo ih je sedam, osam, možda deset.

Žive kratko, ali kada "napadnu" razorni su

- Takav oblak kada se razvije ima životni vek jedan sat, može da bude i pola sata i više do dva sata. Ali, kada se razvije, za 10-15 minuta iz ničega nastane, nakon što mu istekne životni vek počinje da se raspada i niče drugi oblak pored njega - objašnjava Todorović.

Prema rečima ovog meteorolog, kada se jedan superćelijski oblak raspadne, drugi nikne i vidi se promenjivost lokacije. Onaj koji niče ima svoju putanju.

- Kreće se kao svi drugi. Ujednačeno. Smer kretanja im je prilično isti. I tamo gde se nađu daju pljuskove, grad, nepogodu. Tipična letnja nepogoda je u pitanju. U Americi su možda malo izraženiji zato što se u okviru grmljavinskih oblaka javljaju i tornada. To je produžetak iz grmljavinskog oblaka koji kao truba ili tuba dopire do zemlje i ima jako vrtložno okretanje. U tom slučaju je u pitanju izuzetno jak grmljavinski oblak - objašnjava naš čuveni meteorolog.

Osim u Americi, javlja se i u skoro svim delovima Evrope, ali gledajući na godišnjem nivou, superćelijski oblaci su češća pojava u zapadnoj i srednjoj Evropi nego kod nas.

- Superćelijski oblaci nisu ništa neuobičajeno. Uočeni su prošle sedmice prvo u Sloveniji, ali mnoštvo kumulonimbusa - grmljavinskih oblaka se kretalo preko severa Hrvatske, Slavonije prema Vojvodini. Pojedinačni oblaci nisu došli iz Slovenije do nas, jer, kao što sam rekao, imaju životni vek jedan sat. Kreću se, raspadnu i niču novi. Čitav sistem tako funkcioniše - objasnio je Todorović.

Stiže ponovo i super topli vazduh iz Afrike

Istovremeno, sa upozorenjem na superćelijske oluje, na snazi je i dalje upozorenje na veoma visoke temperature, uz manji pad dnevnih maksimuma sutra, 20. jula, a zatim se u petak i subotu u južnim, delom i u centralnim krajevima očekuje da ponovo bude od 35 do 38 stepeni Celzijusa.

Međutim, temperature nastavljaju još da rastu.

- Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelјu 23. jula, početkom sledeće sedmice, od 24. do 26. jula, očekuje se novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike koji će usloviti temperature od oko 40 stepeni – najavio je RHMZ.

Popaljeni svi mogući meteoalarami

Meteoalarm Srbiju za danas je u dve boje - narandžasti i crveni. Prvo koji znači da je vreme opasno, a drugi da je vrlo opasno! Oba alarma su i zbog ekstremnih vrućina ali i jakog vetra, grmljavine i pljuskova.

Crveni meteoalram - Vreme je vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, navodi se u objašnjenju na sajtu RHMZ.

Sutra se Srbija "deli" u dve zone - žutu i narandžastu, odnosno, vreme u zemlji u pojedinim delovima je potencijalno opasno, dok je u većem delu opasno i prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu da prouzrokuju i materijalnu štetu, čak mogu biti opasne po ljude i životinje, navodi se u objašnjenju RHMZ.

Recimo, za Beograd je upaljen narandžasti meteoalarm zbog grmljavine, dok ostale delove mogu da zadese padavine, grmljavina i visoke temperature.

Za petak je upaljen narandžasti meteoalarm na celoj teritoriji Srbiji, ponegde i žuti, zbog mogućnosti kiše, pljuskova, vetra, grmljavine i visokih temperatura što su dobri uslovi za stvaranje superćelijskih oblaka, odnosno oluja.

Kakav će biti avgust?

Oko 25. jula ima izgleda za novo, malo, izraženije osveženje uz češće nestabilnosti. Prema kraju meseca deluje da bi temperature bile umerenije bez visokih ekstrema kao sada, i biće nestabilnije uz češće grmljavinske pljuskove.

Izvesno je da će krajem jula vrućina sve više popuštati. Avgust će biti topliji od proseka, ali ne topao kao jul – zaključuje meteorolog.

Bonus video:

01:07

DANAS JE NAJTOPLIJI DAN, A DOLAZI NAM JOŠ PAKLNIJE VREME Ristić: Ovaj deo Srbije očekuju pljuskovi, NA ZLATIBORU TROPSKA NOĆ

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.