U NIŠU OSTAVILI KONJA BEZ HRANE I VODE, VUKAO ZAPREGE BEZ TOČKA: Otkrivamo gde je sada MUČENA ŽIVOTINJA! (FOTO)
Konj ostavlje bez hrane i vode, Foto: ZOO Planet Niš

užas

U NIŠU OSTAVILI KONJA BEZ HRANE I VODE, VUKAO ZAPREGE BEZ TOČKA: Otkrivamo gde je sada MUČENA ŽIVOTINJA! (FOTO)

Bitno da se napomene da je ova životinja vukla teret na zaprežnom vozilu bez jednog točka

Objavljeno:

Pre nekoliko dana objavljeno je da se konj sa zapregama nalazi kod glavne autobuske stanice u Nišu. Prema fotografijama koje su kružile internetom izgledalo je kao da je ostavljen, poktiven ćebetom, bez hrane i vode, vidno izmučen.

Juče su po prijavi iz udruženja ZOO Planet iz Niša izašli na teren i utvrdili navode. Nakon toga, konja su uzeli pod svoju zaštitu kako bi mu pomogli da se oporavi. Mi smo ih kontaktirali kako bi nam detaljnije objasnili o čemu se radi, ko je nadležan, u čijem je vlasništvu konj i kakva je bila reakcija policije i veterinarske inspekcije.

- Nakon objave na portalu Niške vesti da se već dva dana pored autobuske stanice nalazi vezan iznemogao konj, bez vode, dobili smo preko 50 poruka i prijava od građana. Izašli smo opet, to navodim zato što je ovaj konj na toj lokaciji stalno prisutan i par puta smo i mi i Udruženje Pit reagovali, podnosili prijave veterinarskoj inspekciji i nikad niko nije reagovao. Ovog puta smo obavestili policiju i zaista nam je drago da su se ljudi iz policije odmah uključili i obavestili OJT koje je naložilo da izađe veterinarska inspekcija. Došla je i komunalna policija kao i saobraćajna policija. Nakon izlaska inspekcije bio je prisutan i veterinar koga je angažovala veterinarska inspekcija kako bi se utvrdilo stanje životinje, kaže za Espreso Dušan Stojanović i dodaje:

Konj
foto: ZOO Planet Niš

- Po njihovim izjavama konj nema elemenata zlostavljanja već samo zanemarivanja, tako da je samo naloženo obeležavanje konja i poboljšavanje uslova držanja. Nakon izjave inspekcije Udruženje Pit je uspelo da preuzme konja od držaoca konja i predalo ga nama na dalju brigu i lečenje. Konj neće biti vraćen držaocu koji je takođe dao izjavu da viđe neće čuvati konje i druge domaće životinje.

Konj
foto: ZOO Planet Niš

Kako su nam ispričali iz ZOO Planeta oni su preuzeli brigu o konju i istakli u kakvim je uslovima preživljavao konj, kao i da njegova kilaža pokazuje koliko je izmučen.

- Konj je prebačen u prihvatilište Udruženja ZOO Planet i obavešteni su veterinari usko specijalizovani za konje koji će izvršiti pregled i lečenje konja. Konj ostaje kod nas dok se potpuno ne oporavi. Da napomenemo da je prosečna težina ove rase od 300 do 400 kilograma, a životinja ima 245 kilograma, u teškom je stanju sa otečenim zglobovima i pogrbljena, vidno dehidrirana, apatična i izmorena. Kopita su u užasnom stanju, a po telu su vidljive nove i stare rane koje su posledica lošeg prezanja u spediter. Takođe je bitno da se napomene da je ova životinja vukla teret na zaprežnom vozilu bez jednog točka ( tačnije jedan točak je bez gume samo na felni) što dodatno opterećuje životinju i otežava kretanje i takva zaprega je više od dva meseca bila prisutna u saobraćaju.

Podsećamo, slučaj maltretiranja životinja dogodio se i 5. maja u Stajkovcu, kada je vlasnih do iznemoglosti udarao svoju kobilu čekićem. Naneo joj je brojne povrede, ali je samo pukom srećom smeštena na sigurno i sada prima potrebnu terapiju.

- Udruženje ZOO Planet iz Niša saopštilo je pre nekoliko dana da je zbrinulo povređenog konja iz okoline Vlasotinca nad kojim je izvršeno nezapamćemo nasilje. Naveli su da je vlasnik čekićem udarao svoju kobilu do iznemoglosti a nakon toga izveo upregnutu u kola među plastenike pa nastavio da je tuče motkom - navedeno je iz ovog udruženja.

02:34

U NIŠU KONJ UPAO U ŠAHT, A NIKO JOŠ NE ZNA KAKO JE TU UPAO Akcija spasavanja trajala 4 sata POGLEDAJTE KAKO SU GA IZVUKLI IZ RUPE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.