I U NIŠU JE MOGUĆE DA OČEVI PRISUSTVUJU POROĐAJU: Imaju samo JEDAN uslov!
Porođaj, Foto: Przemyslaw Klos / Alamy / Alamy / Profimedia

lepe vesti!

I U NIŠU JE MOGUĆE DA OČEVI PRISUSTVUJU POROĐAJU: Imaju samo JEDAN uslov!

Novina u niškom porodilištu je i to što će porodilje tokom boravka moći neko i da poseti

Objavljeno:

Ginekološko-akušerska klinika u Nišu odobrila je očevima prisustvo porođaju, ali pod uslovom da su prisustvovali časovima roditeljstva u Domu zdravlja, potvrdili su za Novu. rs u Univerzitetskom kliničkom centru.

„Da bi prisustvovali porođaju očevi treba da dostave potvrdu iz Doma zdravlja da su bili na prva četiri i na sedmom času Škole roditeljstva. Takođe je potrebno da dostave uredan bris grla i nosa“, kazali su u UKC Niš.

Prema rečima nadležnih u toj zdravstvenoj ustanovi, prisustvo očeva odobreno pošto je epidemiloška situacija povoljna. Odluka je doneta uz konsultacije sa Ministarstvom zdravlja i dozvolom generalnog direktora UKC Zorana Perišića.

„Od očeva se traži potvrda da su pohađali Školu roditeljstva jer oni tu edukativno prolaze sve faze porođaja. Očevi tu uče i saznaju šta sve mogu da očekuju u toku porođaja i na koji način mogu da pomognu svojim ženama, kao jedna psihološka potpora“, ističu u UKC Niš.

Suprug, dodali su u toj zdravstvenoj ustanovi, neće moći da bude pored supruge u pripremnoj sobi, jer tamo nekada boravi i više žena, ali biće u aktivnoj fazi porođaja kada se žena nalazi u porođajnom boksu. Suprug će moći da bude pored bude pored porodilje i bebe nakon porođaja još neko vreme, a odlazi kući kada žena bude prebačena u odeljenje.

kc niš
foto: Beta / Saša Đorđević

U UKC Niš su kazali da je u Ginekološko-akušerskoj klinici pre dva dana uvedena još jedna novina, a to je korišćenje gasa azatonog oksidula, koji žene mogu da udišu i tako smanje strah i bol prilikom porođaja.

„Svaka žena koja nije dobila epiduralnu ili spinalnu anesteziju može da udiše azotni oksidul na zahtev i time smanji bol, strah i nelagodu tokom porođaja. To je nešto što je prvi put uvedeno u Srbiji. Za sada taj gas, poznatiji kao „gas smejavac“ nemaju druga porodilišta u Srbiji“, istakli su u UKC Niš.

Novina u niškom porodilištu je i to što će porodilje tokom boravka moći neko i da poseti, a posete će biti moguće dan nakon porođaja, kada žena može da ustane iz kreveta i ode do prostorije u kojoj je to dozvoljeno. Jedna ista osoba moći će da poseti porodilju svakog dana tokom boravka, do 15 minuta, u periodu između 14 i 15 sati.

Posete ženama dok su u odeljenju neće i dalje biti dozvoljene, dodali su u UKC Niš, jer porodilje leže u sobama sa više kreveta, tako da prisustvo nekog drugog lica može da smeta ostalim ženama, ali i zbog opasnosti od eventualnog širenja nekih infekcija.

Iskustvo iz ranijih godina je pokazalo da u Nišu mali broj očeva prisustvuje porođaju žene, da je to bilo do 20 njih godišnje, jer većina nema želju ili smatra da ne može da podnese da posmatra porođaj.

Vest o ponovnom omogućavanju očevima da prisustvuje porođaju izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, a većina onih koji su komentarisali je mišljenja da će i ovoga puta interesovanje očeva biti slabo.

Ima i komentara da će Klinika za ginekologiju morati da obezbedi još jednu ekipu tokom porođaja koja će „spašavati“ očeve koji će padati u nesvet tokom porođaja.

00:51

Jedini prirodni prekid trudnoće je porođaj

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.