OGLASIO SE RTS NOVIM SAOPŠTENJEM O MEMEDOVIĆU: Otkrili da li je VODITELJ udario u ZID, nikad BURNIJA REAKCIJA!
Klanšček i Memodović, Foto: Printscreen/Youtube/Bez Cenzure - Zvanični kanal, Printscreen/RTS

SAOPŠTENJE POVODOM OTKAZA

OGLASIO SE RTS NOVIM SAOPŠTENJEM O MEMEDOVIĆU: Otkrili da li je VODITELJ udario u ZID, nikad BURNIJA REAKCIJA!

"RTS" se oglasio novim saopštenjem povodom otkaza Jovana Memedovića

Objavljeno:

Radio-televizija Srbije se oglasila novim saopštenjem povodom otkaza Jovana Memedovića. Da podsetimo, Jovan Memedović je dao otkaz posle više od 30 godina rada na Javnom servisu, a "RTS" se u novom saopštenju osvrće na razgovor Jovana Memedovića i Branislava Klanščaka, direktora Upravnog odbora.

"Prvo da utvrdimo dve činjenice. Nije tačna tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Jovan Memedović bio u sukobu interesa, jer je u skladu sa pravilima o zaštiti konkurencije imao saglasnost generalnog direktora da radi kviz ‘Potera‘. Nije tačna ni tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Memedović udario pesnicom o zid u toku razgovora sa njim. A sada o famoznom Etičkom kodeksu.

Radio-televizija Srbije 18. maja uputila je Regulatornom telu za elektronske medije zahtev da preduzme mere kako bi se ili izmenile odredbe Etičkog kodeksa koji je doneo Upravni odbor ili ceo Kodeks stavio van snage, jer nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije.

Zbog tog Kodeksa Jovan Memedović morao je da napusti RTS posle 36 godina rada. Svojim nezakonitim Kodeksom UO je oterao iz RTS-a Memedovića, čoveka koji je zaštitno lice naše kuće.

Po Poslovniku o radu Upravnog odbora Pravna služba i generalni sekretar RTS-a sa pravnog stanovišta o aktima koje UO donosi daju izjavu o usaglašenosti svakog akta/odluke sa zakonom, drugim propisima i opštim i pojedinačnim aktima JMU RTS. Upravni odbor ne samo da nije razmatrao Etički kodeks koji su napisale stručne službe, nego je i odbacio sva njihova upozorenja da svojim Kodeksom krši zakone i Ustav.

‘Nikom nije dopušteno da društvene mreže ili blogove koristi za iskazivanje sopstvenih mišljenja i stavova koji bi štetili ugledu RTS-a ili izazvali pitanja o njihovoj nezavisnosti i nepristrasnosti‘ – zahteva Upravni odbor u svom nametnutom Etičkom kodeksu u članu 10 stavu 5, suprotno članu 49 Zakona o javnom informisanju i medijima i suprotno novinarskom kodeksu.

Nečuveno je što je Upravni odbor sam sebe izuzeo iz primene Etičkog kodeksa, pa stoga za njih ne važi pravilo o sukobu interesa. Na njih se ne odnosi ni član 10 koji između ostalog kaže da se mora poštovati kultura i zakonitost javnog nastupa i ne smeju iznositi podaci o poslovanju, niti davati izjave koje bi mogle štetiti ugledu RTS-a, a sve što pojedini članovi Upravnog odbora svakodnevno rade.

I da, ne radi se ovde samo o Jovanu Memedoviću, nego i o budućnosti RTS-a kojem je nametnuto da posluje po aktima koji nisu u skladu sa Ustavom, Zakonom i Kodeksom novinara Srbije", stoji u saopštenju RTS.

Jovan Memedović
Jovan Memedovićfoto: Antonio Ahel/ATAImages

Izjava svedoka razgovora Jovana Memedovića i Branislava Klanščaka

Jedan svedok koji je prisustvovao razgovoru Jovana Memedovića i direktora Upravnog odbora Branislava Klanščaka je otkrio šta se zapravo dogodilo. Tvrdi da nije bilo nikakve agresije od strane Jovana Memedovića.

"U četvrtak 29.06.2023. godine na stepenicama između trećeg i četvrtog sprata zgrade u Takovksoj, zajedno sa Jovanom Memedovićem sam srela Branislava Klanščeka, kojeg sam tada lično prvi put videla. Jovan je došao na RTS da podnese zahtev za sporazumni raskid ugovora. Krenuli smo zajedno ka dokumentaciji. Susret Memedovića i Klanščeka je bio zvaničan. Hladan. Pozdravili su se.

Nakon pozdrava, započeli su priču na temu skoro svakodnevnog spominjanja imena Jovana Memedovića i njegovog stvaralaštva od strane Klanščeka u medijima. Memedović, vidno potresen zbog svega je rekao po meni jednu vrlo važnu rečenicu ‘Ja sam ovoj kući ostavio preko 500 autorskih emisija, a šta si ti ovde ostavio‘.

‘Moja emisija ne može da se snimi u produkciji RTS (Sasvim prirodno), a nijedna televizija ne može da obezbedi takav način snimanja‘. Klanšček je tvrdio da to može, a Memedović je iskustveno pokušavao da objasni da je to nemoguće i insistirao na razlozima zašto je neizvodljivo, sa čime se i ja slažem iz sopstvenog iskustva rada na RTS-u. Na Klanščekovu sledeću konstataciju, da ako mora da se snima u spoljnoj produkciji, zašto je onda Jovan i dalje zaposlen na RTS-u i prima platu za to, Memedović je odgovorio da je ovde od 1986. godine, da je ceo svoj novinarski i urednički život proveo na RTS-u i da se sve te emisije koje je stvorio ostaju u vlasništvu RTS.

Memedović je pokušao na zidu da mu dočara pokretima ruke neke situacije iz prakse, kao npr situaciju čekanja orla da izađe iz gnezda koja se može produžiti na tri do četiri sata, pa se može zavšriti bezuspešno, te se sutradan mora ponavljati. Dakle, pokretima ruku na zidu je prirodno emotivno potresen, nikako agresivan, pokušao da mu objasni ovakvu situaciju sa snimanja. Po mom mišljenju, niko ko se nije bavio ovakvim snimanjima na terenu sa televizijskom ekipom i ne poznaje složenost postupka organizacije istog, posebno u ovakvim zahtevnim projektima, koja ne trpe vremenska ograničanje televizijske ekipe i opreme, nije u stanju da shvati zašto produkcija naše kuće ne može to da obezbedi. Klanšček ako nije time nije bavio, ne može to da razume. Odgovorno tvrdim da nije bilo agresije od strane Memedovića", kaže svedok.

Bonus video:

00:15

JOVAN MEMEDOVIĆ SE SNIMAO U AUTOMOBILU, A SVI SU PRIMETILI JEDAN DETALJ! Voditelj napravio prekršaj u saobraćaju, a evo i koji!

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.