MARKO I KAĆA DALI OTKAZE PA SE PRESELILI U KOMBI OD 6 KVADRATA: Sada žive svoj san, imaju i POSEBNOG CIMERA (FOTO)
Marko i Kaća, Foto: Printscreen/Prva/Eksploziv

LUDOST ILI HRABROST

MARKO I KAĆA DALI OTKAZE PA SE PRESELILI U KOMBI OD 6 KVADRATA: Sada žive svoj san, imaju i POSEBNOG CIMERA (FOTO)

Najteži korona period neki će pamtiti po "kućnom zatvoru", a neki po - oslobođenju

Objavljeno:

Koliko puta ste poželeli da pobegnete što dalje od gradske vreve, saobraćajnih gužvi, automobilskih sirena. Da pobegnete negde u prirodu. Pa makar i na kratko. I koliko puta ste pomislili da je to u vašem slučaju nemoguće. A sad zamislite da je neko ostvario vaše snove. Marko i Kaća su odlučili da napuste komfor svakodnevnog života, daju otkaze na poslovima i upuste se u avanturu - života u kombiju. Nedavno su se vratili sa puta dugog 15.000 km do Maroka i nazad, i time proveli 6 meseci u samo 6 kvadrata.

- Konkretnog plana nije bilo, samo smo znali da nam treba što više prirode i divljine - pričaju Marko i Kaća.

Najteži korona period neki će pamtiti po "kućnom zatvoru", a neki po - oslobođenju. Ovim drugim "rezultatom" može se pohvaliti dvoje mladih ljudi, Marko Banduka i Katarina Ćirković, koje je kovid podstakao da ostvare davno zamišljen san, otrgnu se stega svakodnevnog života i postanu nomadi.

Marko i Kaća
foto: Printscreen/Prva/Eksploziv

Pored malo hrabrosti i dobre volje, za to im je bio dovoljan još samo jedan kombi u kojem preko noći biraju gde će se sutra probuditi i da li će možda živeti na nekom drugom mestu. Sada, kada su nomadi, njihova sloboda je potpuna, a život u samo njihovim rukama. Biraju gde će se probuditi, da li će udahnuti planinski vazduh, piti vodu sa izvora, ili, pak, jedriti. Biraju i gde će njihov preslatki pas Hugo svakog dana trčkarati.

- Definitvno je korona bila okidač da krenemo sa ovim projektom. Plan je postojao davno pre toga i znali smo da je samo pitanje vremena kada ćemo krenuti sa njim, ali nas je ovo praktično pokrenulo. Rad od kuće, to jest u ovom slučaju odakle god, za nas je značilo da je vreme za pokret - počinju priču Marko i Kaća.

Katarina je diplomirani fotograf, ali se pored svoje struke bavi i grafičkim dizajnom, animacijom, montažom i još mnogim kreativnim stvarima. Marko je diplomirani novinar, ali se još od fakultetskih dana okrenuo marketingu i prodaji, pa je vremenom prelazio na strane klijente i mogućnost da radi odakle god.

Marko i Kaća
foto: Printscreen/Prva/Eksploziv

Marko se prvi usudio da spomene priču o nomadskom životu, ali oboma im je, kažu, ta ideja bila jako bliska. Kaća je mogla samo sa osmehom da prihvati i da se zajedno pozabave interesantnijim pitanjem - gde idemo kada napravimo kampera?

Avantura pretvaranja kombija u kuću trajala je oko tri meseca.

- Toliko se stvari izdešavalo u ta tri meseca i mi smo bili pod velikim pritiskom da sve završimo u roku koji smo zacrtali, tako da nije ni bilo razmišljanja o odustajanju. Ujedno smo prodali kola, motor i još gomillu nekih nepotrebnih stvari, tako da, na neki način, nije ni bilo povratka nazad i normalnom funkcionisanju. Shvatili smo kako da iskoristimo maksimalno prednosti remote posla, da se ne vezujemo za lokacije već da imamo potpuno slobodu da menjamo okruženje onoliko često koliko nam odgovara - navode oni.

Marko i Kaća
foto: Printscreen/Prva/Eksploziv

Kako je u centru Beograda tada sve bilo zatvoreno, nije bilo ni svrhe živeti više tu. Tada su odjavili stan, proveli zimu na Divčibarama i onda se vratili na vikendicu blizu Beograda gde su mogli da se posvete sređivanju kombija pored redovnog posla.

- Sada smo trenutno u Beogradu, kao medvedi u pećini čekamo proleće. Šalimo se malo, ali smo morali da se vratimo kako bismo odradili razne servise na kombiju, ugradili grejanje i pripremili se za veliku ekspediciju koju planiramo ove godine. Zakonski je tri meseca maksimum, što se nama činilo idealno kako bismo osetili sve prednosti i mane života u kamperu. Konkretnog plana nije bilo, samo smo znali da nam treba što više prirode i divljine, a toga u Crnoj Gori ima na pretek. Ipak smo se za početak odlučili za obalu i slanu vodu, a posle toga su stigle planine i snegovi - pričaju mladi nomadi.

Marko i Kaća
foto: Printscreen/Prva/Eksploziv
05:26

NE SMEJU NA POPIS DA SE NE BI UTVRDILO DA SU SRBI BILI DISKRIMINISANI! Analitičar Panaotović: Bošnjačka stranka tvrdi pazar

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.