MAJSTOR ŽARE OTKRIO KAKO DA SE NAJBOLJE RASHLADIMO BEZ KLIME U OVIM TROPSKIM DANIMA: Ove greške stalno pravimo!
Majstor / Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

SAVETI

MAJSTOR ŽARE OTKRIO KAKO DA SE NAJBOLJE RASHLADIMO BEZ KLIME U OVIM TROPSKIM DANIMA: Ove greške stalno pravimo!

Bez obzira da li su zamračena ili ne, zatvori i vrata za sobom

Objavljeno:

Majstor Žare u "Dnevniku jednog majstora" opisao je 20 načina kako da se rashladimo bez klima uređaja kada nastupi toplotni talas.

Sezona letovanja period je u kojem potrošimo novac a da ne znamo ni na šta smo ga sve potrošili. A o uštedama u vidu smeštaja na moru da i ne govorim. Možda zvuči naivno, ali mnogi od nas ni ne pomisle na klima uređaj kada traže smeštaj za letovanje i onda nakon celog dana provedenog napolju, u slanoj vodi i na suncu, noću ne možemo da spavamo jer iz nas izbija toplota.

Zbog toga sam izdvojio 20 alternativnih načina rashlađivanja koji ti mogu spasiti letnji san i pomoći da se naspavaš, pa čak i ako nemaš dostupan klima uređaj.

1. Zatvori prozore

Da, znam da znaš ovu caku, ali moram da ponovim, zamrači i zatvori prozore u prostoriji. Promaja neće rashladiti prostor jer ulazi topao vazduh. Zato: Tokom dana zatvori sve prozore i zamrači prostoriju.

2. Zatvori vrata

Iznenadio bi se, dragi dnevniče, koliko samo toplote može da uđe i kroz malo odškrinjena vrata - Bez obzira da li su zamračena ili ne, zatvori i vrata za sobom, pa čak i ako izlaziš iz prostorije na sekundu.

3. Led i ventilator

Stara škola i ideja koja je nastala na osnovu prvog klima uređaja. Stavi zamrznutu flašu vode ispred ventilatora i on će se ponašati kao klima uređaj. Naravno, ovo je kratkotrajno rešenje, jer voda neće biti zamrznuta duže od pola sata.

Ventilator
Ventilatorfoto: Profimedia

4. Pamučne presvlake na krevetu

Pamuk je materijal koji može da diše, on neće rashladiti tvoje telo, već će održavati optimalnu temperaturu. To te neće rashladiti, ali te neće ni zagrejati. Održavaće temperaturu oko 26°C.

5. Ugasi sve što stvara toplotu

Televizija, radijator, laptop, telefon, sijalica... Sve to stvara određenu količinu toplote. Tokom noći, ne moraju da rade. Ugasi ih!

6. Ohladi noge

Zamrzni dve flaše vode i smesti ih ispod stopala. Naravno, stavi peškir ili krpu preko flaša, pa tek onda noge smesti na iste, kako ne bi direktno izložio kožu ledu. Na ovaj način ćeš sniziti temperaturu celog tela.

7. Koristi rekuperatore ako ih imaš

Aspiratori i rekuperatori koji se nalaze, najčešće, u kupatilima i kuhinjama izvlače vodenu paru i sa tim deo toplote. Ukoliko ih imaš, obavezno ih koristi!

8. Otvaraj prozore samo ranom zorom

S obzirom na to da moraš da provetriš prostorije, najbolje je da to uradiš samo ranom zorom, oko 5h ujutro. Jer samo je tada najprijatnija temperatura koju želiš da pustiš u svoj prostor.

9. Koristi samo energetski efikasne sijalice

Ako ti je baš neophodno svetlo, onda koristi što manje izvora osvetljenja, ili obične sijalice zameni energetski efikasnim, jer su istraživanja pokazala, da pored ušteda na računima za struju, proizvode i mnogo manje toplotne energije.

10. Kuvaj pametnije

Ako sam nešto naučio od tašte onda je to da se u letnjem periodu u kući kuva samo ranom zorom ili napolju. Pa zašto ne bi onda to primenili i za vreme letovanja?

1 / 3 Foto: Printscreen Youtube/footballrreen/TikTok/shawntucker.realestate

11. Gde je zelenilo?

Kada biraš smeštaj za leto, gledaj da on u okruženju ima puno drveća i cveća. Oni prirodno rashlađuju okruženje, pa samim tim i tvoje prostorije.

12. Zamrzni pidžame i posteljinu

Čitao sam nedavno kako i na koji način su se ljudi rashlađivali kada nisu imali klima uređaje. I mogu ti priznati, dragi moj dnevniče, da sam se oduševio. Same kuće i načini izrade i materijali su sami od sebe rashlađivali i grejali prostorije. Ali, pročitao sam i da su stavljali pidžame i čaršave u kese i ostavili ih u zamrzivačima po sat vremena pre spavanja. Nisam siguran da bih probao, ali kažu da pomaže.

13. Pokrij se mokrim peškirom

Možda zvuči čudno, ali kažu da zaista pomaže prilikom rashlađivanja. U početku je neprijatno, ali kasnije prija.

14. Reši se pidžame

Ako ti uslovi dozvoljavaju, nemoj da spavaš u pidžami. Ili, ukoliko spavaš neka ona bude pamučna i što kraća.

15. Ohladi pulsne tačke

Postavi led, ili ohlađene maramice i peškire na sve pulsne tačke (vrat, podlaktice, zglobove...) tako ćeš stvoriti osećaj naježenosti i ohladiti celo telo.

16. Hidriraj se

Pij puno vode tokom celog dana. Ovo ti pomaže da ostaneš hidriran tokom dana, ali i ohlađen tokom noći. Što više tečnosti, znači više znojenja tokom dana, ali i neophodne količine tečnosti tokom noći - Što znači miran san.

17. Postavi mokre peškire na prozor

Ukoliko ne želiš da se pokrivaš mokrim peškirima, postoji način da se rashladiš tako što ćeš otvoren prozor zatvoriti hladnim peškirom, tako će vazduh koji ulazi u prostoriju biti koliko-toliko rashlađen. Naravno, ovo je kratkotrajno rešenje, jer će se peškir brzo osušiti.

18. Heljda?

Pročitao sam u jednom članku, nisam isporbao, gde se navodi da heljda može da se koristi za punjenje jastuka, jer, za razliku od ostalih punjenja, heljda ne skuplja toplotu. Pa ako probaš, javi jel stvarno pomaže.

19. Šta ako nemaš leda?

Ne očajavaj, zamrzni pirinač. Da, dobro čitaš. Stavi pirinač u zamrzivač na sat-dva i dobićeš nešto što bolje hladi od leda. Jedino što se ne preporučuje da sipaš pirinač u piće, ili ako sipaš, nemoj da ga popiješ.

20. Spavaj sam

Nije baš najidealnije rešenje, ali može da spasi san. Ili spavaj na terasi, pod vedrim nebom, u podrumu... Ili na ležaljci koja nema dušek i koja je iznad zemlje - Jer onda vazduh cirkuliše i iznad i ispod tebe i time ti celo telo prijatno rashlađuje.

Naravno, ni jedna od ovih metoda ne može da zameni uživanje uz klima uređaj, ali se nadam da sam ti pomogao da preživiš leto, piše "Energynet".

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.