MAJKA DONIRALA BUBREG SINU (10): Obavljena PRVA TRANSPLANTACIJA ovog organa U TIRŠOVOJ!
Operacija / Ilustracija, Foto: Profimedia

SVAKA ČAST

MAJKA DONIRALA BUBREG SINU (10): Obavljena PRVA TRANSPLANTACIJA ovog organa U TIRŠOVOJ!

Hirurg Joanis Lukopulos rekao je da je njegov posao bio da bezbedno izvadi bubreg iz majke

Objavljeno:

U univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj danas je obavljena prva transplantacija bubrega, a tim hirurga predvodili su stručnjaci iz Londona.

Transplantacija je izvedena desetogodišnjem dečaku, a organ je donirala njegova majka.

Načelnik odeljenja hemodijalize Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Brankica Spasojević rekla je da dečaku sada sledi potpuno novi život.

-Trenutno smo svi srećni, jer je transplantiran naš dugogodišnji pacijent, dečak koji ima deset godina, koji se razboleo pre sedam godina i koji je pet godina proveo na peritoneumskoj dijalizi. On ima sreću, i mi zajedno sa njim, da ima živog donora. Njegov kvalitet života će biti neuporedivo bolji u odnosu na svih ovih pet godina provedenih uz aparat za dijalizu, brojne kontrole, gomilu lekova koje pije i sada sledi jedan potpuno novi život kome se svi radujemo, rekla je Spasojević.

Tiršova
Tiršovafoto: Marina Lopicic

Operaciju su izveli hirurzi iz Londona Nikos Kesaris i Joanis Lukopulos, kao i srpski hirurg Vlada Radlović.

Kesaris je rekao da je bio zadužen da pomaže i usmerava srpskog hirurga da bi operacija prošla dobro.

-Današnja operacija je prošla odlično, urađena je laporaskopska eksplantacija bubrega, detetu je stavljen bubreg, koji je već počeo da funkcioniše u sali na operacionom stolu, rekao je Radlović.

Hirurg Joanis Lukopulos rekao je da je njegov posao bio da bezbedno izvadi bubreg iz majke.

-Mi hirurzi moramo da damo sve od sebe da bude što manje bola. Obavili smo hirurški zahvat sa minimalnom invazivnošću. Kolega i ja smo radili istovremeno, pa je dete dobilo bubreg odmah nakon što je izvađen iz majke. Sve je prošlo veoma dobro, naveo je Lukopulos.

Direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Siniša Dučić istakao je da je dolazak hirurga iz "Grejt Ormond Strit" bolnice iz Londona organizovao Republički fond za zdravstveno osiguranje i iskazao zahvalnost Fondu i državi.

-Ono što je dobra strana jeste i što deca neće morati da idu van naše zemlje da budu transplantirana, a i roditelji su tu. Naši hirurzi, anesteziolozi i nefrolozi na licu mesta uče, a pored toga dogovor je i da odlaze na dalju edukaciju u Englesku, izjavio je Dučić.

Jedan od članova tima stručnjaka iz Londona je i nefrolog i specijalista dečije transplantologije Jelena Stojanović. Ona je podsetila da je program edukacije počeo još pre nekoliko godina i da je ideja bila da se edukacija obavlja na terenu, odnosno u bolnici u Tiršovoj.

Kako je rekla, današnja opercija je bila tek prva i očekuje da će ponovo doći i pomoći edukaciju, kako hirurga, tako i medicinskog osoblja u Tiršovoj.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.