ŠTA JE BOLJE PITI LETI - VODU ILI MLEKO? Nutricionistkinja Branka UPOZORILA na NAJGORE napitke, TREBA IH IZBEGAVATI
Branka Mirković, nutricionistkinja, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

savet

ŠTA JE BOLJE PITI LETI - VODU ILI MLEKO? Nutricionistkinja Branka UPOZORILA na NAJGORE napitke, TREBA IH IZBEGAVATI

Nutricionistkinja Branka Mirković ovoga puta pričala je o hidrataciji tela, dajući vrlo dobre savete za zdravlje

Objavljeno:

Prema istraživanju Univerziteta St. Endruz u Škotskoj, voda, negazirana i gazirana, dobro hidrira organizam, ali su naučnici zaključili da je mleko efikasnije. Nutricionistkinja Branka Mirković govorila je šta bolje hidrira organizam, mleko ili voda.

"Voda obična kao i mineralna voda odlično hidrira organizam, to svi znamo. Rađena su istraživanja šta najduže održava hidriranost organizma i zaključci tog istraživanja su pokazali da postoje i drugi faktori koji poboljšavaju i produžavaju hidriranost tela", rekla je Branka Mirković.

Drugi faktori su hranljivi sastojci, a najefikasnije je mleko.

"Mleko sadrži šećer, laktozu, malo proteina i masti što doprinosi da se sporije prazni iz želuca i tako duže odršava hidrataciju organizma", dodala je nutricionistkinja.

Mleko zadržava vodu u telu

Mleko
Mlekofoto: Printscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Mleko takođe sadrži i natrijum odnosno so, koji usporava i zadržava vodu u telu i manje proizvodi urina. Natrijum i kalijum su veoma važni elekroliti za zadržavanje neophodne vode u telu. A evo šta, prema rečima nutricionistkinje manje hidrira organizam.

"Sokovi i gazirana pića manje hidriraju, sadrže šećere koji su dodatne nepotrebne kalorije, a ne zasićuju kao čvrsta hrana i u tom slučaju uvek treba birati običnu ili prirodnu mineralnu vodu bez aroma i dodataka", kaže Branka za Informer.rs.

Alkohol i kafa izbacuju tečnost

"Alkohol i kafa su diuretici i izbacuju više tečnosti iz organizma nego sto ste uneli. Zato obazrivo. Stanje dehidriranosti osim žeđi može smanjiti kognitivne funkcije i dovesti do konfuzije i dezorijentacije", objašnjava nutricionistkinja.

Ne ignorišite signale koje vam organizam šalje. Prvi znak da vam nedostaje tečnosti jeste žeđ. Stručnjaci preporučuju 8 čaša vode u toku dana. Iako mnogima, hladno mleko mnogima prija i osvežava ih pogotovo u letnjim danima, imajte na umu da ono ne može da zameni vodu.

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.