OVAJ ZNAK UPOZORAVA NA OPASNOST U SAOBRAĆAJU I ZOVE SE ANDREJIN KRST: Malo vozača zna kakva se PRIČA KRIJE IZA TOGA
Saobraćajni znak Andrejin krst krije neverovatnu priču, Foto: MUP

ZANIMLJIVO

OVAJ ZNAK UPOZORAVA NA OPASNOST U SAOBRAĆAJU I ZOVE SE ANDREJIN KRST: Malo vozača zna kakva se PRIČA KRIJE IZA TOGA

Male su verovatnoće da vozači znaju zbog čega se ovaj znak zove baš "Andrejin krst"

Objavljeno:

Među brojnim saobraćajnim znakovima koji upozoravaju na opasnost nalazi se i "Andrejin krst". U pitanju je znak sa dve linije, ukršeten u obliku ćirilinog slova Х, odnosno latiničnog Iks.

U saobraćaju se koristi kao saobraćajni znak koji najavljuje železničku prugu bez rampe, te traži posebnu opreznost prilikom prelaska preko pruge. Ako postoji više koloseka, onda se broj krstova povećava na broj koloseka.

Male su verovatnoće da vozači znaju zbog čega se ovaj znak zove baš "Andrejin krst".

Naime, ukrštene linije jednake dužine ime su dobile po apostolu Andreju Prvozvanom, koji je na jednom takvom krstu raspet.

Ovaj apostol nazvan je Prvozvani, jer je pre svih apostola prihvatio da bude Hristov sledbenik.

Nakon smrti, vaskrsenja i vaznesenja Isusa Hrista, Andrej je zajedno sa ostalim apostolima primio Duha Svetoga u vidu ognjenog jezika. Potom je, kao i ostali, putovao po svetu, šireći hrišćansku veru. Propovedao je Jevanđelje uglavnom u gradovima i u mnogima od njih pretrpeo mnoge nevolje i stradanja.

Posetio je i Peloponez, gde je u gradu Patri (62. godine nove ere) od teške bolesti iscelio čoveka, nakon čega je većina stanovnika primila hrišćanstvo. Među njima su bili i brat, i žena carskog namesnika Egeata. Egeat je zbog toga naredio da uhapse Andreja i stave ga na muke, a i da ga raspnu na krst.

Sve vreme dok je visio živ na krstu, govorio je pouke hrišćanima okupljenim oko krsta. Prisutni narod je hteo da ga skine sa krsta, ali im vojnici to nisu dozvolili. Pred smrt se pomolio i izgovorio reči koje su ostale zabeležene.

- Gospode Isuse Hriste, ne dopusti da me skinu s krsta, na kome visim radi imena Tvog, nego me primi, Učitelju moj: Tebe zavoleh, Tebe poznah, Tebe ispovedam, Tebe videti želim, što jesam - Tobom jesam. Gospode Isuse Hriste, primi u miru duh moj, jer već je vreme da dođem k Tebi i da gledam Tebe, za kojim silno čeznem! Primi me, Učitelju Blagi, i učini da ne budem skinut s krsta pre no što Ti primiš duh moj! - rekao je Anrej i nakon toga umro.

Ovaj znak upozorenja u obliku slova X koristi se u većini zemalja sveta, a na engleskom ima i ime saltir.

Bonus video: OVAKO ĆETE IZBEĆI NESREĆU KAD PRETIČETE U SAOBRAĆAJU! Stručnjak za saobraćaj otkrio kako da se ponašate OBRATITE PAŽNJU NA JEDNO

05:20

OVAKO ĆETE IZBEĆI NESREĆU KAD PRETIČETE U SAOBRAĆAJU! Stručnjak za saobraćaj otkrio kako da se ponašate OBRATITE PAŽNJU NA JEDNO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.