NIKAKO NEMOJTE OVO DA RADITE NA TASOSU, STROGO SE KONTROLIŠE! Policija SKIDA TABLICE, a i "udara" po DŽEPU!
Grčka policija, Foto: Profimedia

oprez!

NIKAKO NEMOJTE OVO DA RADITE NA TASOSU, STROGO SE KONTROLIŠE! Policija SKIDA TABLICE, a i "udara" po DŽEPU!

Policija strogo vodi računa i ovog leta ne štede nikoga!

Objavljeno:

Ukoliko letujete na Tasosu vodite računa gde parkirate svoja vozila, s obzirom na to da policija skida tablice nepropisno parkiranim automobilima!

- Na Tasosu (kod pijace u Prinosu) policija skida tablice nepropisno parkiranim automobilima! Pazite gde parkirate! - navodi se u upozorenju na stranici Grčka info.

Oni su podsetili na proceduru, ali i savete, u slučaju da vam policija u Grčkoj skine tablice i oduzme saobraćajnu dozvolu.

- Grčka policija i dalje ima praksu da skida i privremeno oduzima tablice turistima koji nepropisno parkiraju i to je po grčkom zakonu legitimno iako mnogi smatraju da nije sasvim korektno. Oduzimanje i skidanje tablica često prati oduzimanje saobraćajne dozvole na 20 dana - navodi se na stranici Grčka info.

Evzoni
Evzonifoto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Oni apeluju na srpske turiste da vode računa gde parkiraju svoja vozila. - Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima donosi situacija kada policija tablice skine u dane vikenda. U tom slučaju vozači mogu da plate kaznu tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ukoliko je neko planirao da se vrati kući u subotu ili nedelju, ovo može da dovede do neplaniranog produžetka letovanja i velikih dodatnih troškova - napominju oni.

Podsećaju da je trenutna kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj od 40 do 80 evra i da se može platiti u bilo kojoj pošti - Hellenic Post (ELTA).

- Ponesite sa sobom papirić koji vam je policajac ostavio na šoferšajbni i sa dokazom da ste kaznu platili idite do nadležne Policijske stanice (pisaće na kazni koja stanica je u pitanju). Prema grčkom zakonu o drumskom saobraćaju, u slučaju nepropisnog parkiranja osim skidanja tablica i novčane kazne može biti primenjena i kazna oduzimanja vozačke dozvole na 10 dana i saobraćajne dozvole na 20 dana - dodaje se na stranici Grčka info.

Grčka policija
Grčka policijafoto: Profimedia

Dodaju da su nekada komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih (kao što im zakon to omogućava) ne vrate narednih 20 dana.

- Nakon što istekne 20 dana, policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na vašu adresu u Srbiji. Ovo je za vozače najgori problem, jer moraju da traže drugi način kako bi se vratili u svoju zemlju, a troškovi se gomilaju... - navodi se i dodaje:

- Ukoliko ne govorite engleski dobro, nakon uplaćene kazne nemojte ići u policijsku stanicu sami - bolje je da neko od grčkih državljana krene sa vama. Kada dođete u policiju moraćete da podnesete zahtev koji oni mogu odobriti i vratiti vam dokumenta ili odbiti u roku od dan ili dva.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.