DIVLJA BANJA U SRBIJI OKUPLJA LJUDE SA SVIH STRANA: Svi dolaze zbog OVE VODE, a sa sobom donesu čak i KADU! (FOTO)
Sircanka banja, Foto: Printscreen/Youtube/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

neverovatno

DIVLJA BANJA U SRBIJI OKUPLJA LJUDE SA SVIH STRANA: Svi dolaze zbog OVE VODE, a sa sobom donesu čak i KADU! (FOTO)

Posetioci koji redovno dolaze u ovo mesto, kažu da ima dana kada se na livadi ili u Banji, dnevno okupi i po 300 ljudi

Objavljeno:

Sirčanska banja kod sela Sirča, samo nekoliko kilometara od centra Kraljeva, sve je posećenija. Voda Sirčanske banje, čija lekovitost još nije detaljno ispitana, sadrži petnaestak minerala i hemijskih elemenata, uz stalnu temperaturu između 16 i 18,5 stepeni.

Posetioci banje dolaze sa raznih strana verujući da im voda i blato sa izvora donose olakšanje zdravstvenih tegoba. Sirčanska banja je šumski izvor sa sumpornom vodom, na koji po vodu za piće, ali i na kupanje, narod iz okolnih sela dolazi još od 1919. godine. Navodno, za njegovu lekovitost seljaci su znali još pre tri veka. Međutim, stručnjaci nisu potvrdili opravdanost onoga u šta narod decenijama veruje.

Zbog nedovoljno mesta u bazenima, mnogi od kuće donose i rashodovane kade koje napune lekovitom vodom. Ovde nema ordinacija i lekara - "blatuši“ terapiju blatom doziraju sami.

Posetioci koji redovno dolaze u ovo mesto, kažu da ima dana kada se na livadi ili u Banji, dnevno okupi i po 300 ljudi. Parkirani automobili pored puta su sa registracijama skoro svih gradova od Beograda do Kraljeva. Jedni su u bazenima ili kadama, a drugi namazani blatom sede u “plastenicima” pod suncem, kako bi se brže osušili.

Sirčansku banju posećuju ponajviše Kraljevčani, a onima koji ne vole da putuju meštani za najviše 300 dinara nude kadu i smeštaj u svojim kućama.

“Namazanog blatom ni rođena majka me ne bi prepoznala, ali se mažem zbog bolova u kostima”, kaže starina Milenko kojeg sin iz grada dovozi u ovu banju i onda predveče dolazi ponovo po njega.

Bonus video:

02:50

VRNJAČKA BANJA NAJUNOSNIJA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SRBIJI

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.