PILOTI ČIJA SU SRCA BILA JAČA I OD NATO: Iako im država nije dala ništa, opet bi poleteli gore DA NAS BRANE!
Foto: Fonet

bruka neviđena

PILOTI ČIJA SU SRCA BILA JAČA I OD NATO: Iako im država nije dala ništa, opet bi poleteli gore DA NAS BRANE!

Do danas, poznato je jedino da je pilotu Milenku Pavloviću posthumno dodeljen zlatni letački znak.
Objavljeno:

Među pilotima sa prostora bivše Jugoslavije i danas se sa respektom govori o asovima nekad slavne 127. lovačke avijacijske eskadrile 204. lovačkog puka, koja je u sastavu imala „migove 29”. U ovoj jedinici leteli su potpukovnik Ilja Arizanov, Dragan Ilić, Nebojša Nikolić, Bora Zoraja, Predrag – Grof Milutinović…

- Penzionisan sam, kao i većina pilota, 2007. godine. Od tada živim mnogo mirnije, ali pamtim sve naše uspehe. S avionima koje smo imali, nismo mogli mnogo. Nekada je i razbijanje NATO avio-formacije bio veliki uspeh za nas. U borbi sa protivničkim avionima nisam ispalio raketu jer nisam imao uslova - rekao je Dragan Ilić, penzionisani pukovnik.

Poznato je da nijedan od pilota „migova 29” tokom borbe sa neprijateljskim avionima nije ispalio nijednu raketu vazduh-vazduh. Javna je tajna da su na većini aviona, prilikom uzletanja, otkazivali radari, sistemi za navigaciju, upravljanje…

- Uzleteo sam 6. aprila oko 23 časa sa Ponikva. Pokušali su da me obore iznad Surdulice. Imao sam na nišanu F-16, ali mi je umakao. Krivo mi je što smo svi penzionisani jer je nelogično da ljude u top formi ostaviš na cedilu – pričao je penzionisani potpukovnik Bora Zoraja.

I pored učinjene nepravde kažu da bi i danas učinili isto…

- Ne, nijednog trenutka nisam razmišljao da li je to let u smrt i hoću li preživeti “susret” sa NATO avijacijom. Te večeri, 24. marta, poleteo sam sa aerodroma “Ponikve” da im dokažem da mi srpski piloti nismo “mačji kašalj”, da smo pilotski osposobljeniji od njih, da smo patriote, da imamo ponos i hrabro srce. Da ćemo junački braniti svoju otadžbinu svesni da su nadmoćniji i tehnički opremljeniji, ali da nas Srbija zove i da mi tom pozivu nikada nećemo reći ne.”

Ovako se svog prvog borbenog leta na avionu “MiG 29”, u veče 24. marta 1999. godine, seća potpukovnik-pilot Predrag Milutinović, među kolegama poznat kao Pera Grof. Danas kaže da bi učinio isto, da se nijednog trenutka ne bi dvoumio.

- Želim da se znaju i nikada ne zaborave imena mojih kolega, koji su 1999. godine bili piloti aviona “MiG 29” - ponosno je govorio Predrag Milutinović za Novosti, 2016.

- Pre svih Milenka Pavlovića i Zorana Radosavljevića, koji su svoje živote dali za otadžbinu, ali i Ilje Arizanova, Nebojše Nikolića, Slobodana Perića, Dragana Ilića, Abdula Emetija, Ljubiše Kulačina i Bore Zoraje. Oni su vitezovi za ponos Srbije, heroji za večnost.

(Espreso.co.rs / Blic / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.