MILETA UMESTO 12 TONA TREŠANJA NABRAO DOSTA MANJU KOLIČINU: Skoro sve mu je uništeno! (FOTO)
Umesto 12 tona, nabrao samo dve tone, Foto: RINA

VOĆARI U PROBLEMU

MILETA UMESTO 12 TONA TREŠANJA NABRAO DOSTA MANJU KOLIČINU: Skoro sve mu je uništeno! (FOTO)

Pojedini će čak morati da vade svoje stabla koja su uništena elementarnim nepogodama.

Objavljeno:

Voćari čačanskog kraja koji se bave uzgojem trešanja nadali su se ove godine kvalitetnom rodu i dobroj zaradi. Međutim, iako je ova sezona poprilično obećavala zbog obilnih kišnih padavina rod je višestruko umanjen, a plodovi većinom slabijeg kvaliteta.

Pojedini će čak morati da vade svoje stabla koja su uništena elementarnim nepogodama.

Trešnje
foto: RINA

- Rod je poneo dobro, ali nakon onih velikih padavina voda je natopila parcele zbog kojih su stabla i voćke počele da trule. Moraću da ih sve vadim i ako da Bog da ih zasadim ponovo. Od čekivanog roda od 12 tona, na parcelama skoro i da nema šta da se ubere, sve trešne su skoro trule, u gajbice je od uprkos velikih očekivanja stalo samo oko dve tone trešnje - kazao je voćar Mileta Mojićević iz sela Gornja Gorevcnica za agenciju RINA.

Na tri parcele od ukupno dva hektara, pod kojim Mileta ima zasade trešnje, ove godine neke zarade neće biti. Otkupna cena krece se oko 170 dinara po kilogramu i to je prema rečima voćara zadovoljavajuće, ali problen je što nema roda.

Mada, navikli na surove uslove u fabrikama pod otvorenim nebom, ovaj vredni voćar kaže da se ipak ne predaju.

1 / 4 Foto: RINA

- Zbog svega što se izdešavalo pred sam špic berbe, poslovaću sa gubitnkom. Kada ispatim hemiju koju sam kupio, radnike čija je dnevnica bila 4.000 dinara, plus prevoz i hrana nisam imao računa da se uopšte bavim trešnjarstvom ove godine - ističe Mojićević.

On dodaje, da će berba kajsije koja uskoro sledi na površinama od oko pet hektara, popraviti njegov ovogodišnji saldo, jer se nada dobrom rodu i dobroj otkupnoj ceni.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.