OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE POVODOM DRUGOG TESTA ZA UČENIKE 8. RAZREDA: Evo šta su saopštili
Mala matura, Foto: Dragana Udovičić

SVE PROTEKLO UREDU

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE POVODOM DRUGOG TESTA ZA UČENIKE 8. RAZREDA: Evo šta su saopštili

Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina

Objavljeno:

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je drugi dan završnog ispita, protekao u redu. Na ispit je izašlo je 64.099 (99,66 odsto) od prijavljenih 64.318 učenika.

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, polagalo je je 64.102 učenika osmog razreda, ili 99,66 odsto i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih od 1.581 prijavljenih, što više nego u proseku prethodnih godina.

Mala matura
Mala maturafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Učenici će sutra rešavati test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredeli, što je novina u odnosu na prošlu godinu. Ove godine učenici su prvi put birali koji će predmet polagali kao treći test, dok su prethodnih godina polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta.

Najviše učenika se opredelilo da polaže test iz biologije (38 odsto), zatim iz geografije (29 odsto), istorije (16), hemije (9) i fizike (8). Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Podsetimo, i prvi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, protekao je u redu.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.