OVO SU ZADACI IZ MATEMATIKE KOJI SU NAJVIŠE NAMUČILI UČENIKE! Proverite da li ste PAMETNIJI od đaka osmaka
Polaganje male mature, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

niej baš bilo lako

OVO SU ZADACI IZ MATEMATIKE KOJI SU NAJVIŠE NAMUČILI UČENIKE! Proverite da li ste PAMETNIJI od đaka osmaka

Velikoj većini malih maturanata bili su teški zadaci gde su morali da izvode postupak

Objavljeno:

Učenici osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije polagali su danas završni test iz matematike. Budući srednjoškolci su test okarakterisali kao prilično težak, a najviše ih je namučio zadatak. Svi su uglavnom mišljenja da je test iz srpskog jezika bio lakši.

- Srpski sam bolje uradio iako matematiku znam bolje. Bilo je 16-17 zadataka na zaokruživanje, a poslednja tri su bila otvorenog tipa gde smo izvodili postupak zadatka. Mislim da ću imati tačnih 18 zadataka - kaže za “Blic” maturant G.M. iz OŠ “Drinka Pavlović.

Ovaj budući srednjoškolac planira da upiše srednju računarsku ili Sportsku gimnaziju. Kaže da je za izborni predmet izabrao fiziku i da veruje da će dobro uraditi.

- Meni je bilo mnogo teže nego test srpskog. Najteži su mi bili zadaci gde smo imali jednačinu da dve nepoznate, i sa kupom. Tu je trebalo prikazati postupak i imalo je dosta da se računa. Mislim da ću imati 10 ili 11 tačnih zadataka. Sutra radim istoriju i tu očekujem maksimalan broj poena - kaže za “Blic” učenica L.S.

Polaganje male mature
Polaganje male maturefoto: Dragana Udovičić

Velikoj većini malih maturanata bili su teški zadaci gde su morali da izvode postupak.

- Poslednja tri zadatka su bila teška. Nisam ni pokušavao da ih uradim, ali imaću 15 tačnih sigurno, tako da se ne brinem - kaza za “Blic” budući srednjoškolac R.S.

Borskim osmacima najviše muka zadalo računanje površine valjka

Borske osmake koji su danas polagali test iz matematike najviše su bunila poslednja tri zadatka na testu.

- Imali smo 20 zadataka, neki su bili teži, neki lakši. Meni su bila najteža poslednja dva zadatka, gde je traženo da se izračuna površina valjka. Generalno sam zadovoljna kako sam uradila test, bio je lakši nego jučerašnji iz srpskog jezika. Očekujemo da će sutra test iz geografije biti još lakši - kaže Tea Smiljković, učenica OŠ „Branko Radičević“ .

Njena drugarica Nikolina Kovač, učenica OŠ „Branko Radičević“ kaže da je današnji test bio dosta teži od probnog testa iz matematike.

- Bila su teška pitanja na testu. Poslednja tri zadatka su bila najteža, s obzirom da je traženo da se postupno izračuna površina valjka, i mislim da je to svima zadalo najviše muka - kaže Nikolina.

Osmacima u Negotinu najteži bio zadatak vezan za šestougao

Osmake u Negotinu najviše su namučili poslednji zadaci na testu iz matematike.

- Zadaci nisu bili ni previše laki, ni previše teški. Najviše me je namučio 19. zadatak koji se odnosio na izračunavanje neosenčenog dela šestougla. Sve ostalo sam uradio relativno lako i brzo - kaže Bogdan Jovanović, učenik OŠ „Branko Radičević“ u Negotinu.

Osmaci su juče polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas je završen test iz matematike, dok ih sutra očekuje polaganje male mature iz izbornog predmeta.

Učenici na polaganju male mature
Učenici na polaganju male maturefoto: Dragana Udovičić

Male Nišlije namučila geometrija

Učenicima iz Niša najteži su bila poslednja tri zadatka iz matematike iz oblasti geometrije. Učenik Đ.M. iz OŠ "Vožd Karađorđe" iz Niša kaže da je test iz matematike bio teži nego probni.

- Spremao sam se dve nedelje pre testa, možda malo više. Najteži je bilo 20. zadatak, trebalo je da se izračuna površina kupe na osnovu zadatih dimenzija. Uvek je poslednji najteži. Očekujem da mi je tačno 15 zadataka a uradio sam još dva za koja nisam siguran da li su tačna, kaže Đ.M.

Najteži je bio 19. zadatak gde se tražilo zapremina šestougaonog tela

Njegova školska drugarica T.S. kaže da su najteža bila poslednja tri zadatka iz geometrije i da samo njih nije uradila.

- Zadnja tri zadatka su bila teška a ostalo je bilo lagano. Spremala sam se oko tri meseca. Test je bio teži nego probni. Samo poslednja tri zadatka nisam uradila. Želim da upišem Ugostiteljsku školu i izgleda da ću iz matematike da imam najviše poena, kaže T.S.

Učenik iz iste škole A.S. veli da se spremao dve nedelje i da mu je test iz matematike bio teži nego srpski prethodnog dana.

- Najteži je bio 19. zadatak gde se tražilo zapremina šestougaonog tela a već je zauzet deo zapremine. Bio je teži test nego probni, i to baš teži. Očekujem 12 poena iz matematike, kaže on.

Učenica OŠ "Vožd Karađorđe" I.N. kaže da je test iz matematike bio u rangu probnog, pa čak i malo lakši.

- Prvih desetak pitanja su bili baš laki, mislim da sam ih sve tačno uradila. Ne očekujem maksimum, ali se nadam dobrom rezultatu. Najteža su bila zadnja dva zadatka, 19. i 20. pošto su bili sa postupcima, iz geometrije. Spremam se od novembra, decembra. Planiram da upišem Umetničku školu, navodi ona.

Valjevcima najteži zadatak izračunavanje neosenčene površine

Za Nikolu, koji je već pohađao 7. i 8. razred specijalističkog matematičkog odeljenja i upisaće čuvene specijalce u Valjevskoj gimnaziji, maturski test iz matematike, očekivano, nimalo nije bio problematičan.

Škola
Školafoto: Privatna arhiva

- Prvih deset zadatak na testu su bili takvi da zaista verujem da je svako mogao da ih uradi bez većih problema. Od 10. do 15. su bili zadaci srednjeg, a poslednjih pet zadaci naprednog nivoa. Smatram da i zadaci srednjeg nivoa nisu trebali da zadaju preteranu glavobolju za one koji su se spremali. Sem 19. zadatka, izračunavanje neosenčene površine koja je dala prilično glomazan rezultat, meni ostalo nije bilo problematično, tako da ne sumnjam u maksimum bodova – kaže budući specijalac.

Osmakinji Jani, pak, najviše dilema doneo je 18-ti zadatak, koji se ticao obračuna pređene kilometraže, dok za ostale zadatke kaže da nisu bili previše teški.

- Oni koji su se pripremali zaista ne bi trebalo da imaju previše problema jer test generalno nije bio težak, čini mi se čak na neki način lakši od srpskog jezika. Očekujem u svakom slučaju dobar broj bodova sa testa iz matematike – kaže ona.

Novosađanima matematika teža od srpskog

Učenici novosadske OŠ „Petefi Šandor“ tvrde da je test iz matematike bio za nijansu teži od jučerašnjeg testa iz srpskog jezika.

- Mislili smo da neće biti tako ali moram priznati da je stvarno bilo malo teže. Bilo je par lakih zadataka koje smo brzo rešili ali sam u razgovoru sa drugarima shvatila da nam je svima najviše muka zadao 18. zadatak. To je praktično sistem jednačina i to nam baš nije bilo najjasnije. U tom zadatku je žena htela da iznajmi automobil i dobila je dve ponude po različitim cenama za jedan dan i po kilometrima uz određen broj pređenih kilometara za džabe. Mi jesmo vežbali to i ima tri načina da se dođe do rešenja ali smo morali naći pravi način što je svima bilo najteže. Rezultat se nazire ali postupak... Nisam baš sigurna da je većina nas na to dobro odgovorila – žali se Maša.

Njena drugarica kaže da joj je najviše muka zadao 20. zadatak iz polja geometrije.

- Geometriju baš nešto nisam pripremala i mislila sam da će biti lako. Međutim, dobili smo kupu koja je u valjku i trebalo jeda izračunamo zapreminu valjka ali samo onog dela gde nije kupa. Malo je to zbunjujuće ali se nadam da sam dobro uradila. Sa druge strane, imali smo grafički prikaz vodostaja na tabeli i trebalo je da izračunamo koji je najniži i to nije bilo teško kao što nije bilo teško ni da na tabeli izračunamo površine tela E, P i O koje su podeljene po kockicama. Bio je lak i zadatak u kome je devojka platila nešto 367 dinara a da pritom nije ponavljala novčanice pa smo trebali da napišemo koje je novčanice koristila a nije bilo teško ni „provaliti“ koja se figura od ponuđenih našla na polju G7 – priča nam Nevena i slaže se sa svojom drugaricom da joj je test iz matematike bio teži od jučerašnjeg iz srpskog.

(Espreso / Blic / Dajana Kecić, Nikola Todorović, Predrag Vujanac, Branko Janačković, Zlatko Čonkaš)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.