VISOK INDEKS UV ZRAČENJA U CELOJ SRBIJI: Obavezno pratite OVE savete LEKARA, izlaganje SUNCU može biti OPASNO!
UV zračenje, Foto: Emilija Jovanović

srbija u crvenom

VISOK INDEKS UV ZRAČENJA U CELOJ SRBIJI: Obavezno pratite OVE savete LEKARA, izlaganje SUNCU može biti OPASNO!

Na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavljeni su saveti kako da se ponašamo kada je visoko UV zračenje

Objavljeno:

U skoro celoj Srbiji danas je jako visoko UV zračenje, zbog čega je preporuka svima da vode računa o vremenu koje provode na otvorenom, odnosno potrebno je čuvati se izlaganju direktnom suncu. Indeks UV zračenja danas je u celoj Srbiji najčešće 8 i 9, odnosno u crvenoj boji ili vrlo visok, što je po jačini odmah ispod ekstremno visokog UV zračenja, označenog ljubičastom bojom.

Sada je naročito opasno da vam telo bude na direktnom suncu i vrlo lako možete da izgorite, jer nam je koža većim delom do sada uglavnom bila prekrivena, s obzirom na to da su vrućine tek počele. Na taj način, koža, nenaviknuta na sunčeve zrake tokom ovog hladnijeg i kišovitog perioda, posebno je osetljiva i lako može da pocrveni.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavljeni su saveti kako da se ponašamo kada je visoko UV zračenje.

Sunčeva svetlost je, kažu, neophodna za zdravlje, ali nosi i određeni rizik. Ključ za bezbedno uživanje na Suncu je znanje kako da se ograniči izloženost UV zračenju. Najvažnije je izbeći preteratno izlaganje Suncu.

Prognoza UV indeksa
Prognoza UV indeksafoto: Printscreen/www.meteoalarm.rs/

Koji su zdravstveni rizici prekomernog izlaganja UV zracima

Opekotine i druge promene na koži

Mogu biti različitog stepena – od crvenila do bolnih plikova na koži.

Katarakta

Zamućenje očnog sočiva dovodi do smanjenja vida i eventualnog slepila.

Rak kože

UV zračenje uzrokuje nekoliko različitih tipova malignih tumora kože pored melanoma.

Maligni melanom kože

Težak oblik raka kože koji može nastati posle višegodišnjeg prekomernog izlaganja Suncu.

U mnogim zemljama, zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem su u porastu, naročito rak kože. Povećana izloženost UV zracima u tome svakako ima značajnu ulogu. Najveći deo sveukupne izloženosti UV zracima akumulira se u detinjstvu kada je i najveći rizik od nastanka opekotina na Suncu. Zato je posebno važno zaštititi decu od UV zračenja.

Lepo vreme, Sunce, Beograd
foto: Petar Aleksić

Kako bi osigurali bezbedno uživanje na Suncu, pridržavajte se sledećih saveta:

Zaštitite decu!

Deca su posebno osetljiva na UV zračenje i često provode mnogo više vremena napolju nego odrasli. Roditelji bi trebalo posebno da povedu računa o zaštiti dece od UV zračenja. Deca uzrasta do godine dana treba uvek da budu u hladu.

Ograničite vreme provedeno na Suncu u najtoplijem delu dana!

Izbegavajte boravak na Suncu u u vreme kada su UV zraci najjači – u periodu od 10 do 17 sati.

Pametno koristite hladovinu!

Sklonite se u hladovinu u vreme kada su UV zraci najjači. Pravilo koje može biti od koristi glasi: „Gledaj svoju senku – kada je senka kratka, potraži hladovinu!”.

Nosite zaštitnu odeću, šešire i naočari za Sunce!

Od Sunca nas štite šešir sa širokim obodom i pamučna ili platnena odeća svetlih boja koja nije tesna i koja pokriva Suncu izložene delove tela. Zapamtite da mokra majica pruža značajno manju zaštitu od UV zraka. Naočari za Sunce sa UVA i UVB filterom značajno smanjuju mogućnost oštećenja očiju.

Na Suncu koristite zaštitne kreme!

Kreme za zaštitu od štetnih UVA i UVB zraka sa zaštitnim faktorom 15 i više treba namazati pola sata pre izlaganja Suncu, a postupak ponoviti na svaka dva sata ili posle rada, plivanja, igre ili vežbanja napolju. Kreme pomažu da se smanji efekat oštećenja kože UV zracima. Ne produžavajte svoj boravak na Suncu čak i ukoliko koristite zaštitne kreme.

Informišite se o indeksu UV zračenja!

UV indeks je mera UV zračenja. Što je UV indeks veći, veći je i rizik od oštećenja kože i očiju. Kada se prognozira UV indeks nivoa 3 ili više, neophodno je preduzeti mere predostrožnosti u pogledu zaštite od Sunca.

Bonus video:

02:44

SRBIJA U ZONI NAJJAČEG UV ZRAČENJA! Ako se preterano izložite suncu DOLAZI DO OPASNIH PROMENA NA KOŽI: Evo šta kaže stručnjak

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.